Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Očistimo Slovenijo 2012 (foto: logo)
Očistimo Slovenijo 2012 | (foto: logo)

Očistimo 2012

| 10.01.2012, 17:06 Blaž Lesnik

Društvo Ekologi brez meja je danes napovedalo projekt Očistimo Slovenijo 2012, ki se tokrat povezuje v pobudo Očistimo svet 2012. Čistilna akcija bo v Sloveniji v soboto, 24. marca 2012, vanjo pa želijo organizatorji projekta povezati 250.000 prostovoljcev, ki bodo čistili odpadke na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh.

Pred novim izzivom čiščenja vodje prostovoljcev spet nagovarjajo vse državljane in državljanke Slovenije. Spomnimo: Izredno uspešna akcija pred dvema letoma je bila tudi največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije, saj so prostovoljci zbrali več kot 15.000 ton odpadkov. Hkrati je bil slovenski model najuspešnejši, v njem je sodelovalo kar 13,5% vseh prebivalcev, kar je največ med vsemi 16 državami, ki so se doslej lotile prostovoljnega čiščenja.

Projekt Očistimo svet 2012 bo sestavljen iz vrste enodnevnih čistilnih akcij držav, ki se bodo zvrstile od 24. marca do 25. septembra 2012. V okviru projekta poteka do sedaj najobsežnejše kartiranje divjih odlagališč, ki bo omogočilo prvi enoten in tudi največji digitalni register le-teh na svetovni ravni. Cilj globalne akcije je od marca do septembra povezati 300 milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah sveta, ki bodo očistili na milijone ton smeti. Trenutno priprave potekajo v 83 državah sveta, med drugim tudi v večini balkanskih držav.

Čistilna akcija bo v Sloveniji v soboto, 24. marca 2012, vanjo pa želijo organizatorji projekta povezati 250.000 prostovoljcev, ki bodo čistili odpadke na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh.

Register divjih odlagališč je bil ena ključnih nalog akcije v letu 2010. Prijava odlagališč je tudi letos anonimna in poteka na spletni strani www.ocistimo.si, kjer si lahko vsak naloži tudi aplikacijo za prijavo divjih odlagališč preko mobilnega telefona. Vsako prijavljeno odlagališče bo prišlo v poštev za čiščenje v akciji Očistimo Slovenijo 2012.

Vlado Kreslin z zborčkoma - uradna himna projekta - Okna na stežaj
Vlado Kreslin z zborčkoma - uradna himna projekta © Blaž Lesnik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.