Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež veleposlanikom: za rešitev krize je treba v središče postaviti človeško osebo

Cerkev po svetu | 09.01.2012, 13:07 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes v avdienco sprejel diplomatski zbor, akreditiran pri Svetem Sedežu.

Gre za enega njegovih najpomembnejših nagovorov, ki je praktično namenjen vsem državam po svetu, v njem pa se papež običajno loti aktualnih zadev in vprašanja verske svobode. Glede sedanje gospodarske krize in gradnje miru po svetu je dejal, da je treba v središče postaviti človeško osebo.

Papež se je v svoji letni analizi stanja po svetu najprej ustavil ob zaskrbljujočem razvoju gospodarske in finančne krize, ki ni prizadela samo družine in podjetja v razvitih državah, ampak ima globoke posledice tudi za svet v razvoju. Ob tem poudarja, da ne smemo izgubiti poguma. Kriza je lahko in mora biti spodbuda za razmislek o človekovem bivanju in pomembnosti njegove etične razsežnosti.

Spoštovanje človeške osebe mora biti v središču ustanov in zakonov, voditi mora v konec nasilja, ...“ je dejal papež in opozoril na nezadovoljstvo ljudi, ki je ljudi na območju Severne Afrike vodilo v vstaje ter ob tem mednarodno skupnost pozval, naj vstopi v dialog z vsemi udeleženci.

Za Sirijo je izrazil upanje glede čimprejšnjega končanja prelivanja krvi in začetek plodnega dialoga med politiki ob prisotnosti neodvisnih opazovalcev. Benedikt XVI. je nadalje spregovoril o terorizmu z verskim ozadjem, ki je tudi lani povzročil številne žrtve, zlasti v Aziji in Afriki. Pri tem je izrecno omenil Pakistan in umor katoliškega ministra Šabaza Batija ter nasilje v Nigeriji. Omenil je še nekatere druge nemirne države, med njimi Sveto deželo in Irak ter pozval k narodni spravi.

Papež je v letnem nagovoru diplomatskemu zboru spregovoril še o zaščiti družine, in nasprotovanju ukrepom in zakonom, ki spodbujajo splav. Pri tem je pozdravil nedavno odločitev sodišča Evropske unije, da uporabe matičnih celic iz človeškega zarodka ni mogoče patentirati za znanstveno raziskovanje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...