Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Benedikt XVI v sikstinski kapeli krstil 16 otrok

Cerkev po svetu | 08.01.2012, 15:28 Izidor Šček

„Z molitvijo in zvestobo zakramentom postanejo starši za otroke pričevalci resnice o Bogu,“ je na današnji praznik Jezusovega Krsta v Siktisnski kapeli dejal papež Benedikt XVI. Kot je postala že navada, je papež na današnji praznik podelil zakrament svetega krsta skupini otrok: desetim dečkom in šestim deklicam.

Papež je starše otrok, ki jih krstil in njihove botre spomnil, da se prva in glavna vzgoja dogaja po pričevanju življenja. "Zakramenti, zlasti evharistije in pokore nam omogočata, da vzgajamo v povezanosti s Kristusom, v trdnem občestvu z njim, ko nas nenehno prenavlja s svojim odpuščanjem. Po molitvi in zakramentih dosežemo tisto luč resnice, ki nam pomaga, da smo hkrati nežni in zahtevni, da smo prijazni in trdni, da ob pravem trenutku molčimo in govorimo, da na pravi način opominjamo in karamo," je povedal papež.

Tudi v opoldanskem nagovoru je papež Benedikt XVI. približal pomen zakramenta sv. krsta. Spomnil je na to, da smo vsi ljudje otroci svojih staršev in da na svet nismo prišli po svoji volji. Zato lahko življenje sprejmemo zgolj kot dar in šele nato zavestno postanemo kar smo, to je otroci v odnosu do staršev.

Tudi v odnosu do Boga, smo vsi ljudje otroci. Bog je Oče vseh in vsak človek je od njega zaželen in z njegove strani ljubljen. Čeprav Boga ne vidimo, pa vendar po daru vere in po globokem osebnem pristanku Boga sprejmemo za Očeta in njegovo življenje v nas kot dar.

Sveti oče je nato razložil, da vera v to skrivnost temelji na Jezusu, na njegovi besedi in pričevanju, saj nam jo razodeva njegovo življenje. In prav vera v Jezusa dopušča, da se prerodimo v krstu. Podobno kot smo rojeni brez lastnih zaslug, tudi krščen ne more biti nihče po svoji volji, saj je tudi prerojenje v krstu zastonjski Božji dar. Samo Kristus nas lahko naredi za kristjane in odgovori na našo željo ter omogoči vstop v Božjo družino. Sami od sebe ljudje tega ne zmoremo, je pojasnil.

Opoldanski nagovor je papež Benedikt XVI. sklenil s povabilom, naj v sebi obnovimo veselje, da smo otroci kot ljudje in kot kristjani: rojeni iz ljubezni očeta in matere in iz Boga, ki je ljubezen sama. To naj pokažimo ne le v besedah, temveč tudi v dejanjih pristne medsebojne ljubezni.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...