Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

22 novih kardinalov

Cerkev po svetu | 06.01.2012, 13:24 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je za 18. februar napovedal konzistorij, na katerem bo imenoval 22 novih kardinalov. Med njimi bo tudi nekdanji apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, Santos Abril y Castello.

Kardinali bodo med drugim postali še prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, FERNANDO FILONI; veliki penitenciar MANUEL MONTEIRO DE CASTRO; predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in popotnikov, ANTONIO MARIA VEGLIÒ; predsednik vatikanske mestne uprave GIUSEPPE BERTELLO; predsednik Papeškega sveta za zakonodajna besedila FRANCESCO COCCOPALMERIO; Rodetov naslednik na Kongregaciji za redovnike JOÃO BRAZ DE AVIZ; veliki moster viteškega reda Božjega groba, EDWIN O'BRIEN; predsednik uprave premoženja Svetega sedeža, DOMENICO CALCAGNO in predsednik prefekture za ekonomske zadeve Svetega sedeža, GIUSEPPE VERSALDI.

Tem bi lahko rekli kurijski kardinali, potem pa so tu še kardinali, nadškofi večjih mest po svetu, med drugim torontski nadškof THOMAS COLLINS; praški nadškof DOMINIK DUKA; utrehtski nadškof WILLEM EIJK; firenški nadškof GIUSEPPE BETORI; newyorški nadškof TIMOTHY DOLAN; berlinski nadškof RAINER WOELKI; hongkonški škof JOHN TONG HON.

Papež bo kardinalsko čast med drugim podelil tudi štirim drugim prelatom, ki so sicer stari več kot 80 let in v primeru konklava nimajo volilne pravice, a so se v svojem življenju odlikovali s posebnim prizadevanjem za služenje Cerkvi. Kot ostali, pa tudi ti prihajajo iz različnih delov sveta in so oziroma opravljajo različno poslanstvo v službi Svetega sedeža ali krajevnih Cerkva.

Trenutno je 192 kardinalov, v primeru konklava pa bi jih imelo volilno pravico le 107, ki še niso dopolnili 80 let. To mejo bo letos prestopilo še 13 kardinalov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...