Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Februarja novi kardinali?

Cerkev po svetu | 05.01.2012, 12:54 Marta Jerebič

Vse pogostejše postajajo govorice, da bo papež Benedikt XVI. 18. in 19. februarja vodil svoj četrti konzistorij, na katerem bo imenoval 15 novih kardinalov. Zdaj jih je 192, v primeru konklava pa bi jih imelo volilno pravico le 107, ki še niso dopolnili 80 let. To mejo bo letos prestopilo še 13 kardinalov.

Med novimi kardinali bodo skoraj zagotovo prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov Fernando Filoni, predsednik Uprave premoženja apostolskega sedeža Domenico Calcagno. Potem je tu še sedanji predsednik vatikanske prefekture za gospodarske zadeve Giuseppe Versaldi. Med kandidati so še predsednik vatikanske mestne uprave Giuseppe Bertello, predsednik Papeškega sveta za razlago zakonskih besedil Francesco Coccopalmerio in predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, Rino Fisichella.

Drugi možni kandidat je prefekt kongregacije za redovnike Brazilec Joao Braz de Aviz. Prav tako tudi Američan Edwin O'Brien, ki je bil nedavno imenovan za velikega mojstra reda vitezov Božjega groba. Kardinal bi lahko postal tudi nekdanji apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof Santos Abril y Castelló, saj ga je papež nedavno imenoval za nadduhovnika rimske bazilike svete Marije Velike, kar naj bi bilo po funkciji kardinalsko mesto.

Med drugimi verjetnimi kandidati sta newyorški nadškof Timothy Dolan in praški nadškof Dominik Duka. Prav tako tudi berlinski nadškof Rainer Maria Woelki in torontski nadškof Thomas Collins, utrechtski škof Willem Eijk, hongkonški škof John Tong in libanonski patriarh Bechara Rai.

Papež naj bi imena novih kardinalov naznanil že sredi januarja, konzitorij z izročitvijo kardinalskega klobuka in prstana pa bi bil nato februarja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...