Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetonočni program

| 23.12.2011, 13:50 Jože Bartolj

Vaš gostitelj na radiu Ognjišče bo Jože Bartolj, ki je za gosta povabil frančiškana p. Pashala Gorjupa, ki zadnja leta deluje v Kamniku.

Z njim bosta na sveti večer kramljala o božiču nekoč, pa o postavljanju jaslic, o iskanju pravega mahu, o koreninah in vodi v jaslicah, skratka zelo praktična bosta. Predvsem pa želita sveti večer približati vsem tistim, ki bodo sami ob radijskemu sprejemniku hoteli ujeti nekaj praznične topline.

Klepet bosta prepletla z veliko božične glasbe, ki bo božala in grela naša srca. Verjamemo, da bo čas do polnočnice kar švignil in da nikomur ne bo žal, če bo v najini družbi.

P. Pashal je bil sicer dolga leta voditelj ministrantov, njihov duhovni vodja, ki je začel kot samostanski brat, bil dolga leta diakon, že na starost pa je postal tudi duhovnik. Iz njega govori življenjsko izkustvo, ki ga je priboril v letih odkar je leta 1949 vstopil k frančiškanom. Tako je doživel še tista svinčena leta, ko je nahujskana množica na demonstracijah od škofije proti Prešernovemu (takrat še Marijinemu) trgu, izganjala »frančiškane ven 'z Ljubljane«.

Vendar pa nas bo p. Pashal navdušil predvsem s pripovedjo o jaslicah, na katere se frančiškani posebej dobro spoznajo. Spomnimo se samo na vrste pred ljubljansko frančiškansko cerkvijo na Tromostovju, ko ljudje stojijo v vrstah, da bi si lahko ogledali njihove jaslice. Naj še enkrat povabimo k poslušanju svetonočnega programa, ki ga bomo začeli ob 19.h in končali po polnočnici.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...