Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Množica vernikov (foto: Helena Škrlec)
Množica vernikov

Le 14 odstotkov Čehov izreklo pripadnost eni izmed Cerkva

Svet | 30.12.2011, 10:41

Na Češkem so letos opravili popis prebivalstva. Prvi izidi kažejo, da le 14 odstotkov prebivalcev izreka pripadnost eni izmed Cerkva.

Približno tretjina vprašanih je izjavila, da nima nobene veroizpovedi. Skoraj polovica prebivalstva pa se za vprašanje o veri na anketi ni zmenila, kar je velika razlika v primerjavi z izidi iz leta 2001, ko na vprašanje ni odgovorilo le 10 odstotkov prebivalcev. Prav toliko odstotkov se je tokrat opredelilo za katoličane.

Po mnenju češke škofovske konference ti ljudje zaslužijo pohvalo. Glede tistih, ki na to vprašanje niso odgovorili, pa menijo, da potrebujejo globlji razmislek o tem, koliko zaupajo državi in drugim ustanovam. Podrobnejše izide popisa prebivalstva bodo objavili prihodnje leto.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...