Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski pastoralni center in cerkev Srca Jezusovega na Dunaju (foto: SPC Dunaj)
Slovenski pastoralni center in cerkev Srca Jezusovega na Dunaju

Na Dunaju je lepo živeti

| 23.12.2011, 22:15 Matjaž Merljak

Slovenci na Dunaju smo ponosno, da smemo živeti v mestu z najvišjo kakovostjo življenja po raziskavi Svetovalne družbe Mercer. In ponosni smo tudi zato, da svoj del k temu prispeva tudi naš Slovenski pastoralni center.

Zadnji meseci so bili polni dogajanj. Po Flohmarktu in obisku Kulturnega društva iz Škal pri Velenju, ki so nas razveselili s slovensko pesmijo, smo imeli jesenski izlet na Neusiedlersee. Obiskali smo baziliko v Frauenkirchnu, kjer smo bili tudi pri župnijski sveti maši, ki jo je ob misijonski nedelji daroval upokojeni škof iz Eisenstadta Paul Iby. Na programu je bil še obisk muzejske vasi Mönchof in nove cerkve v Podersdorfu. Izlet smo zaključili s pokušino vin na ladji, ki nas je popeljala od Podersdorfa do Breitenbrunna.

Zahvalno nedeljo smo obhajali tako, kot jo obhaja Cerkev v Sloveniji, čeprav Avstrijci obhajajo zahvalno nedeljo septembra. Tudi letos smo zbirali prehrambene artikle, ki smo jih nato podarili sestram Matere Terezije, ki pripravljajo obroke hrane za brezdomce na Dunaju.

Na Martinovo soboto smo prvič pripravili kostanjev piknik, ki je bil zelo lepo obiskan. Ob odlično pečenih Wernerjevih kostanjih in ob odlični mladi vinski kapljici zakoncev Režonja, smo se ob prepevanju slovenskih pesmi zadržali do poznih večernih ur. Ob koncu smo sklenili, da prihodnje leto kostanjev piknik ponovimo.

Dunajski slovenski so šli na jesenski izlet na Neusiedlersee
Dunajski slovenski so šli na jesenski izlet na Neusiedlersee © SPC Dunaj

Letošnje Miklavževanje, ki smo ga pripravili na drugo adventno nedeljo, je bilo tudi nekaj posebnega, saj smo poleg „standardnega programa“ pripravili še pogostitev za vse prisotne. Seveda so se prihoda Miklavža najbolj razveselili naši najmlajši člani. Miklavža so pričakali s pesmijo, ki so jo skupaj s starši zapeli v pozdrav. Miklavž je nato po krajšem nagovoru obdaril vsakega posebej in vsakemu namenil še par vzpodbudnih besed.

Ta konec tedna poteka letošnja adventna obnova. Vodi jo ustanovitelj Slovenskega pastoralnega centra na Dunaju in njegov prvi vodja, dr. Štefan Ferenčak. Mnogi so se tega zelo veselili in ga pričakovali, saj dr. Ferenčaka že zelo dolgo ni bilo v SPC na Dunaju. Skupaj z njim se želimo dobro pripraviti na letošnje obhajanje Gospodovega rojstva, ki ga bodo Slovenci, živeči na Dunaju, v veliki meri obhajali v rodni Sloveniji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.