Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
PDD od 9. do 16. 12. 2011 (foto: ARO)
PDD od 9. do 16. 12. 2011

Od petka do petka: 9. - 16. december 2011

| 18.12.2011, 07:55 Matjaž Merljak

V pregledu domačega dogajanja se bomo najprej ustavili pri bogoslužnem začetku jubilejnega leta ob 550-letnici ustanovitve ljubljanske škofije. Z njo letos sovpada začetek poti Luči miru iz Betlehema po Sloveniji, nekaj trenutkov bomo namenili še prvemu godu Drinskih mučenk. Rezultati volitev so tudi uradno potrjeni. Ustanovna seja državnega zbora bo 21. decembra. Pred novim letom pa naj bi bil znan mandatar za sestavo nove vlade. Zbrali smo nekaj podatkov o tem, kako ste tokrat volili Slovenci po svetu. Založba Družina ima novo knjigarno in skladišče v Zavodu Sv. Stanislava. Nov dokumentarec o Angeli Vode pa razkriva še eno senco polpretekle zgodovine. Prejšnji konec tedna so slovenski športniki dobili več medalj, tudi nanje nismo pozabili.

Cerkvene novice

Koledarskemu začetku jubilejnega leta ljubljanske nadškofije je minulo nedeljo sledil še bogoslužni uvod v leto ko se spominjamo 550 letnice ustanovitve osrednjega cerkvenega središča na naših tleh. Slovesno sveto mašo je daroval ordinarij nadškof Anton Stres, pri oltarju pa se mu je poleg apostolskega nuncija Juliusza Janusza še deset škofov in nadškofov. Nadškof Stres je v pridigi po evangeliju spregovoril o pet in pol stoletnih prizadevanjih za svetost, za ljubezen do Boga in do bližnjega, za poglobitev in utrditev vere ... Ta prizadevanja so vrstila v veselju in preizkušnjah, v vojnah in miru, v letih obilja in letih revščine in lahkote, zmag in porazov. Maša je bila zahvala za vse, ki so skozi stoletja ohranjali zvestobo Bogu ter prošnja za nas in naše zanamce.

V Slovenijo je 11. decembra že 21. leto zapored prispela luč miru iz Betlehema. Predstavniki slovenskih skavtskih organizacij so njen plamen začeli deliti na sprejemih v Lenartu, Sežani in Ljubljani. Najbolj veličasten je bil sprejem luči v ljubljanski stolnici, saj so bili ob že omenjenem začetku jubileja nadškofije, zbrani škofje vseh slovenskih škofij. Predstavnik skavtov jim je ob sklepu maše izročil luč miru z besedami: Plamen, ki je bil prižgan v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu; plamen, ki nas spominja na dete, ki je prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. Letošnje geslo, Svetim za vse! nas na to spominja. Dragi škofje vseh slovenskih škofij, naj bo ta plamen, ki vam ga izročamo, naša drobna zahvala za vašo pomoč in podporo pri našem vzgojnem delu z mladimi ...

V naslednjih dneh so luč ponesli v domove po vsej Sloveniji, pa tudi v najvišje državne ustanove, bolnišnice, vojašnice, šole, otroške vrtce ... Tudi letos bodo šla zbrana sredstva v dobrodelne namene. Denar bosta prejela organizacija Varna hiša, ki ženskam in otrokom nudi zavetje pred nasiljem v družini, in Urban Babič, deček, ki se je rodil z anomalijo nog.

V župnijah škofije Novo mesto so 15. decembra prvič praznovali god Drinskih mučenk, med katerimi sta tudi Slovenki, sestra Antonija Fabjan in sestra Krizina Bojanc. Na škofiji so pripravili poseben mašni obrazec in ga razdelili duhovnikom. Škof Andrej Glavan je ob tem pojasnil, da mnogim vernikom, odkar so imeli zahvalno mašo za njihovo beatifikacijo v Žužemberku, mučenki res nekaj pomenita. Sta jim blizu kot preprosti ženi, ki sta zrasli sredi dolenjske pokrajine, iz preprostega kmečkega življenja, in to jih je tudi posvetilo. V nedeljo pred godom Drinskih mučenk so v župnišču v Žužemberku blagoslovili prvo kapelo, posvečeno blaženi Antoniji Fabjan, ki je bila rojena v vasi Malo Lipje v omenjeni župniji. Oltarno sliko je napravil slikar Tomaž Perko.

Od volitev do oblikovanja nove zakonodajne in izvršne oblasti

Državna volilna komisija je v petek razglasila uradne izide prvih predčasnih državnozborskih volitev v zgodovini države. Glede na izide so se v državni zbor uvrstile stranke Pozitivna Slovenija, ki jo bo zastopalo 28 poslancev, SDS s 26 poslanci, SD z desetimi, Lista Virant z osmimi, DeSUS in SLS s po šestimi ter Nova Slovenije s štirimi poslanci. Tem moramo prišteti še poslanca italijanske in madžarske narodnosti. Vse ostale stranke parlamentarnega praga niso presegle. Državna volilna komisija je še isti dan izročila poročilo o izidih volitev predsedniku države Danilu Türku. Ta pa je podpisal ukaz, da bo ustanovna seja državnega zbora v sredo, 21. decembra. Še pred tem mora dosedanji predsednik parlamenta sklicati sestanek poslanskih skupin, na katerem se bodo dogovorili o sedežnem redu novoizvoljenih poslank in poslancev v veliki dvorani. Med njimi je 55 članov parlamenta, ki bodo v njem sedeli prvič, 30 od 90 sedežev bodo zasedle ženske. Na ustanovni seji bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate in izvolili predsednika državnega zbora. Ker pogajanja o oblikovanju koalicije med najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem in morebitnimi partnericami še potekajo, še ni znano, kdo bo kandidat za to funkcijo. Z oblikovanjem novega državnega zbora bo prenehala mandatna doba starega sklica.

Za Slovence po svetu utegne biti zanimivo, kako je bilo tokrat z glasovi iz tujine. Po pošti je na državno volilno komisijo prispelo 6851 glasov. Točnega seznama udeležbe po državah ni, če pa primerjamo glasovanja na ambasadah vodi Beograd s 428 volivci, v Trstu je glasovalo 366 volivcev in 356 v Buenos Airesu (v argentinski prestolnici je na volitvah 2008 glasovalo 1334 rojakov. Od glasov iz tujine jih je bilo 1816 za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, 1295 pa za SDS Janeza Janše, 870 glasov je dobila SD Boruta Pahorja, 590 DeSUS Karla Erjavca, 467 NSi Ljudmile Novak, 307 Državljanska lista Gregorja Viranta in 149 SLS Radovana Žerjava.

Dodajmo še, da je po številu izseljencev, ki so volilni upravičenci, na prvem mestu Hrvaška z 10524, sledita Nemčija z 8432 in Srbija s 4748 rojaki, ki imajo volilno pravico.

In kdaj bomo dobili novo vlado? Po ustanovni seji bo predsednik države Danilo Türk začel pogovore s parlamentarnimi strankami o kandidatu za mandatarja. To mora storiti v tridesetih dneh, vendar predvideva, da bi mandatarja lahko dobiti do novega leta, vlado pa v začetku januarja. Najverjetnejši mandatar Zoran Janković je pogovore z morebitnimi koalicijskimi partnericami začel že dan po volitvah. Sprva precej neuspešno, saj so ga zavrnili v vseh strankah razen v DeSUS. Po dveh tednih se pogojno k vstopu v morebitno koalicijo s Pozitivno Slovenijo nagibajo v SD in v Listi Gregorja Viranta. SLS zaenkrat vztraja pri opoziciji. Janševa SDS ostaja obsojena na opozicijo, saj za Jankovičem nista uspela najti primernega kraja za pogovore. Medtem pa je več vplivnih politikov omenilo, da bi morali odgovornost za prihodnost Slovenije prevzeti prav stranki z največjo podporo na tokratnih volitvah.

Kultura

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani so minuli ponedeljek zvečer predstavili dokumentarni film Odkrivanje Skritega spomina Angele Vode. Film režiserke Maje Weiss, ki je z Alenko Puhar napisala tudi scenarij, predstavlja trinajst pogledov na aktivistko in pisateljico Angelo Vode. Pred petindvajsetimi leti umrla učiteljica, defektologinja in publicistka Angela Vode je bila v desetletjih po drugi svetovni vojni izbrisana iz zgodovinskega spomina. Kljub temu, da se je zavzemala za pravice žensk, napisala prve knjige o njihovem položaju in je bila sopotnica najvidnejših partijskih funkcionarjev, so poskrbeli za njen izbris, še prej pa so jo skušali prevzgojiti v komunističnih zaporih. Med tistimi, ki so jo priklicali nazaj v javnost, je Alenka Puhar. Leta 2004 je izšel Skriti spomin Angele Vode, ki ga je uredila. Sledil je igrani film z istim naslovom, ki ga je režirala Maja Weiss ob sodelovanju s Puharjevo, zdaj pa je pod njuno taktirko nastal tudi dokumentarec z naslovom Odkrivanje skritega spomina Angele Vode. Režiserka Maja Weiss je o snemanju povedala: V bistvu smo kot priprave na igrani film Angela Vode skriti spomin že snemali intervjuje z določenimi zapornicami, da bi dejansko res se približali čimbolj resnici, resničnemu pričevanju; da bi dejansko izvedeli o Angeli Vode iz prve roke in da bi rekonstruirali razmere v zaporu v Begunjah v Rajhenburgu in navsezadnje tudi na sodišču in jih naredili čim bližje resnici. Tako da smo v bistvu začeli snemati te intervjuje že leta 2007, igrani film je prišel ven 2009. Pozneje smo posneli še recimo pogovore s sorodniki z Audrey in Johnom Spindlerjem, to sta žena in sin Janeza Spindlerja to je nečaka Angele Vode.

V dokumentarcu, ki bo na sporedu TV Slovenija 29. januarja 2012 zvečer, nastopajo še Franca Buttolo, Jelka Mrak Dolinar, Tatjana Hojan, Angelika Hribar, Maca Jogan, Mija Kandus, Silva Požar, Ljubo Sirc,Polonca Steinmann, Rapa Šuklje in Katja Vodopivec.

V Zavodu Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, kjer domuje tudi Radio Ognjišče, je v začetku minulega tedna zaživela nova knjigarna Družine z glavnim skladiščem založbe. Novo pridobitev je blagoslovil škof Anton Jamnik. Direktor Družine Tone Rode je ob tem dejal, da je v sedanjih nepredvidljivih razmerah za vsako podjetje nova naložba razlog za upanje in veder pogled naprej. Tudi ekipa Družine je ob tem dobila novo spodbudo, s katero želi prispevati k zavzetemu, odgovornemu in duhovno bogatemu družbenemu, narodnemu, verskemu in kulturnemu življenju. Nova knjigarna Družine želi biti s svojo široko ponudbo knjig, učbenikov, pisarniškega materiala in drugih zanimivih izdelkov tudi kraj srečanja, spoznavanja in skupnega razmišljanja za družine, za mladino in otroke. Knjigarna je s primerno lokacijo nedaleč od ljubljanskega cestnega obroča ter z načelom „najdi vse na enem mestu“ župnikom, duhovnikom in katehetom v pomoč pri njihovem vsakdanjem delu.

Šport

Slovenski plavalec Peter Mankoč je na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Szczecinu (Ščéčinu) v svoji paradni disciplini 100 m mešano osvojil že deseti naslov v tej disciplini, skupno pa 11. zlato kolajno z evropskih prvenstvih v 25-metrskih bazenih. Po uspešnem nastopu je Peter Mankoč dejal: Pred štartom sem vedel, da medalja ne bi smela biti vprašljiva, ne pa ali bom zmagal ali ne. Šel sem na zmago. Uspelo mi je. Sem pa vesel, da sem spet na prvem mestu. Na tokratnem prvenstvu je blestel tudi Damir Dugonjić, ki je dobil srebrni medalji za svoja nastopa na 50 m prsno in na 100 prsno. Dobri so bili tudi dosežki večine drugih slovenskih plavalcev, posebej Roberta Žbogarja in Anje Čarman.

Minuli konec tedna so slovenski smučarski skakalci odlično natopili na moštveni tekmi svetovnega pokala v češkem Harrachovu. Slovenci Jernej Damjan, Jure Šinkovec, Peter Prevc in Robert Kranjec so bili v konkurenci 12 ekip tretji. Na prvi stopnički so jim delali družbo Norvežani, na drugi pa Avstrijci. Na nedeljski posamični tekmi je bil Robert Kranjec šesti, Jernej Damjan enajsti, Peter Prevc 21. in Jurij Tepeš 27.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.