Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

32. Tischlerjevo nagrado bo dobil Rudi Vovk

| 17.12.2011, 09:46 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) bosta v januarju tradicionalno podelila Tischlerjevo nagrado, najvišje priznanje obeh organizacij. Imenovana je po ustanovitelju NSKS in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije dr. Jošku Tischlerju.

Nagrado prejmejo kulturni in politični delavci/delavke za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Nagrajenec/nagrajenka dobi nagrado lahko tudi za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev bodisi doma ali v tujini.

Letošnji prejemnik je mag. Rudi Vovk, in sicer za zgledno pokončno držo in dosledno dejavno skrb za pravice koroških Slovencev v politiki, šolstvu, kulturi in gospodarstvu.

Slovesnost bo v ponedeljek, 23. januarja 2012, ob 19.00 uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Celovcu, na ulici 10. oktobra številka 25, v prvem nadstropju.

Slavnostni nagovor bo imel predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Zdravko Inzko, za glasbeni okvir pa bo poskrbel MePZ Srce iz Dobrle vasi.

Lani je nagrado prejel Hanzi Gabriel, leta 2010 Bernarda Fink, leta 2009 župnik Poldej Zunder in leto pred tem Gustav Januš.

VEČ

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.