Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Evropski večer v Karapačaju (foto: Svobodna Slovenija)
Evropski večer v Karapačaju

II. Evropski večer v Karapačaju

| 16.12.2011, 06:39 Matjaž Merljak

Skupina Maribor je začela z nastopi novembra leta 1994. V 17 letih obstoja je imela precej članov - okoli 40. Sedanjo zasedbo sestavljajo potomci Slovencev, plešeta pa tudi dva plesalca, ki sta iz Bariloč in študirata v Buenos Airesu. Dvakrat so se udeležili intenzivnega seminarja folklornih plesov.

Na severnem delu buenosaireškega predmestja, v Karapačaju, je folklorna skupina Maribor v soboto, 19. novembra 2011, pripravila prireditev ob 17. obletnici ustanovitve. Kljub slabemu vremenu so se 'luštno' imeli. Niso pričakovali toliko ljudi in vendar, hvala Bogu, so bili kar presenečeni, saj je bila dvorana Doma polna veselih gostov. Prireditev so začeli s pozdravom in dobrodošlico ter imenovanjem sodelujočih skupin. Najprej je skupina Maribor zaplesala splet prekmurskih plesov v pisanih nošah. Skupino vodi že od vsega začetka ga. Ani Senovršnik. V sedemnajst letih so imeli okoli 150 nastopov. Gostovali so dvakrat v Montevideo, v Rosario, v Cordobi, itd.

Sledila sta dva plesa irske skupine Celtic Argentina: oder se je kar tresel od navdušenja in poskakovanja plesalk. Ta skupina ima 30-letno delovanje v Argentini. Predstavili so tipični irski ples ter tudi modernega, čeprav je to samo malenkost v primerjavi s številom obstoječih plesov.

Na vrsti je bil ples Ljubljanskega predmestja, eleganten in gosposki, ki je bil vsem zelo všeč. Sledil je ples Ukrajincev. Sedanja zasedba je začela z delovanjem leta 1997. Prva tri leta so se učili novih plesov in šele leta 2000 so se preimenovali v skupino »Vesela Ukrajina«. Tu ne plešejo samo potomci Ukrajincev, temveč se lahko pridruži vsak, ki želi pri njih plesati. Nagrajeni so bili z iskrenim ploskanjem.

Orkester je poskrbel za zabavo. Nekateri so ob njihovih zvokih zaplesali, drugi so jih pa samo poslušali. Gostje so se prijetno imeli, plesali, dobro jedli in pili. Bil je pa tudi srečelov s skoraj 100 lepimi dobitki; srečke so vsi radi kupovali. Vreme se je izboljšalo in zato so ljudje zaceli posedat na dvorišču, ob lepo pogrnjenih mizah s prižganimi svečkami na njih. Ob prijetnem klepetu so se zadržali do zgodnjih jutranjih ur.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.