Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Claudio Santoro, Bernarda in Marko Fink (foto: Svobodna Slovenija)
Claudio Santoro, Bernarda in Marko Fink

FOTO: Finkova zapela v Slomškovem domu ob zlatem jubileju

| 15.12.2011, 06:36 Matjaž Merljak

Muze glasbenih umetnosti so pomladnega večera, v petek 25. novembra 2011, veselo rajale, saj sta se vrnila v Slomškov dom velika in odmevna umetnika: mezzosopranistka Bernarda in basbaritonist Marko. Dva iz Finkove družine, ki ju muze glasbe vodijo po svetovnih odrih, nista pozabila na svoj rojstni kraj, na ljudi, ki ju spremljajo na njihovi umetniški poti in ju imajo radi.

Slovenska kulturna akcija je kot soprirediteljica koncerta dala slovesen poudarek dogodku, Slomškov dom ga je nizu glasbenih dejavnosti v letu svojega zlatega jubileja s ponosom pridružil in sprejel pod svoj krov. Bernarda in Marko sta namreč svoja otroška in mlada leta preživljala tudi v Slomškovem domu, pravzaprav z njim sta rasla in z njim praznujeta tudi zlati jubilej. V znak hvaležnosti sta koncert poklonila Slomškovemu domu.

Napovedani slavnostni dogodek je vzbudil veliko zanimanje v skupnosti in tudi med neslovenskimi prijatelji glasbe. Velika dvorana Matevža Potočnika je okusno pripravljena in okrašena sprejela ta večer nad 300 navdušenih poslušalcev. Prof. Neda Vesel Dolenc je v imenu prirediteljev še posebej pozdravila navzočnost veleposlanika Republike Slovenije Tomaža Mencina in soprogo, predsednika osrednje organizacije prof. Francija Žnidarja in soprogo, častnega konzula RS v Buenos Airesu Hernana Zupana in soprogo, župnika Francija Cukjatija in nekdanjega predsednika ter častnega člana Slomškovega doma Hermana Zupana in soprogo.

Navdušeno občinstvo
Navdušeno občinstvo © Svobodna Slovenija

Predsednik Doma Marko Selan je izrazil veliko zadovoljstvo, da je koncert naših umetnikov prav v letu, ko praznujemo 50-letnico dragega Slomškovega doma, veleposlanik pa je izročil priznanje slovenske vlade ob zlatem jubileju.

Prvi del je obsegal mednarodne klasične skladbe in še nekaj argentinskih. V drugem delu pa so prišle na vrsto same slovenske. Na klavirju je pevca spremljal eden najboljših argentinskih pianistov Claudio Santoro.

Navdušeno občinstvo je z močnim odobravanjem spremljalo izvajanje in doseglo, da sta Bernarda in Marko dodala programu še nekaj pesmi. Posebno doživetje je bilo, ko je Bernarda povabila na oder svoji sestri Marijo in Heleno. Z njima skupaj so v mladih letih pele kot tercet sester Fink in skušale slediti stopinjam svojih tet Marije, Marte in Nede, znanega Terceta sester Fink, s slovesom še iz domovine. Bernarda, Marija in Helena so skupaj z bratom Markom zapele Pueblito mi pueblo, prelepo Guastavinijevo pesmico, polno domotožja, pa še tako našo kot je Ti si u'rce zamudila - in navdušili vso dvorano.

Veleposlanik Mencin izroča priznanje predsedniku Marku Selanu
Veleposlanik Mencin izroča priznanje predsedniku Marku Selanu © Svobodna Slovenija

Še droben spomin k 50-letnici Slomškovega doma. Leta 1963, še v starem domu, je imel Kvartet Finkovih - sestram se je pridružil še brat Božidar - celovečerni koncert narodnih in umetnih slovenskih pesmi. Po milosti božji je bil gospod Božidar tudi to noč med nami, kot vsako nedeljo v Domu, ves bister in pokončen.

Predsednica Slovenske kulturne akcije dr. Katica Cukjati, tajnica Slomškovega doma dr. Marjana Poznič Mazieres in zborovodkinja Ex Corde Marta Selan Brula so nato izročile izvajalcem simbolično zahvalo za bogat kulturni užitek: šopke cvetja ob obilnem odobravanju občinstva.

Priložnostni »kvartet Finkovih«
Priložnostni »kvartet Finkovih« © Svobodna Slovenija

Pomladen topel večer je vabil na vrt Doma k pogrnjenim mizam. Opojni vonj cvetočih lip je kar napeljeval k obujanju spominov ali pa sanjarjenju o prihodnosti ... saj muze glasbe se kar ne morejo posloviti ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.