Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Prihod Miklavža v Luksemburgu (foto: Janez Modic)
Prihod Miklavža v Luksemburgu

FOTO: Miklavž v Luksemburgu

| 13.12.2011, 05:18 Matjaž Merljak

V Luksemburgu se vsako zadnjo nedeljo v mesecu zbirajo mlade slovenske družine k slovenski maši. Kar precej mladih Slovenk in Slovencev je dobilo službo v evropskih institucijah, a le manjši del čuti potrebo po slovenski maši. Tisti, ki so zvesti svojim koreninam pa radi prihajajo.

Na žalost je kapela v mladinskem centru pri jezuitih majhna in kaj dosti več ljudi tudi ne bi moglo priti notri. Zato poizvedujemo za primernejši prostor. V več družinah so že po trije otroci, pa še kakšnega se pričakuje. Kar šest dečkov ima imena po evangelistih in apostolih, pa tudi nekaj deklic ima svetopisemska imena.

Najstarejši dve hodita v prvi razred, vsi ostali so mlajši. Otroci se med mašo stiskajo tik ob malem oltarju, si krajšajo čas z ogledovanjem keliha prav od blizu, odrasle z mnogimi zvončki opozorijo na vse pomembne dele svete maše, se včasih malo pocukajo in grdo pogledajo, pa tudi podajo roke in skupaj molijo in zapojejo. Eden od najmlajših, dobro leto stari Matej pa je odkril hojo po kolenih in se ponosno razkazuje, ko po kolenih skozi gnečo spretno vijuga in pokončno hiti mimo oltarja.

Matej pa kar po kolenih mimo Miklavža
Matej pa kar po kolenih mimo Miklavža © Janez Modic

Miklavž sicer zares pride povsod šele ponoči na predvečer svojega godu, ki je šestega decembra. Ker otroci takrat spijo, je naredil izjemo in se je v Luksemburg prišel pokazat že zadnjo nedeljo v novembru.

Ker je bil prostor, kjer se po maši sicer lahko srečamo, zaseden, smo Miklavža pričakali kar v mali kapeli, kjer je bilo res precej tesno. Če ne bi bile nekatere družine zadržane, bi morali odrasle poslati kar ven. Razen enega se otroci Miklavža niso bali.

Otroci v Luksemburgu pred Miklavžem
Otroci v Luksemburgu pred Miklavžem © Janez Modic

Ni prinesel prav dosti, saj bo nekaj prinesel še ponoči, a razvajati jih noče, saj jim ničesar ne manjka. To so starši povedali otrokom že pred prihodom Miklavža, otroci pa so navajeni biti z malim zadovoljni. Zato otroci tudi niso pričakovali Miklavža s prevelikimi željami. Bolj jih je zanimal sam Miklavž in njegova obleka, pa tudi, kaj jim bo povedal ali jih vprašal. Pogumno so mu odgovarjali in nazadnje skupaj zmolili molitev Sveti angel.

Med molitvijo očenaša v Luksemburgu
Med molitvijo očenaša v Luksemburgu © Janez Modic

Pred Miklavževim prihodom v Luksemburgu je bila maša
Pred Miklavževim prihodom v Luksemburgu je bila maša © Janez Modic

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.