Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Janša po sojenju dejal, da mu zadeva Patria uničuje življenje

Slovenija | 19.12.2011, 19:08

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je po dobrih osmih urah končala glavna obravnava v zadevi Patria, ki je ta ponedeljek minila v znamenju zagovorov štirih od petih obtoženih. Predsednik SDS Janez Janša je po obravnavi dejal, da mu ta afera že četrto leto uničuje življenje.

Janša je po obravnavi pojasnil, da so danes slišali za najave naslednjih narokov sojenja. Dvorana je po njegovih besedah rezervirana vsak ponedeljek naslednje leto, kar pomeni, da se bo "slovenskim davkoplačevalcem še naprej jemal denar iz žepa za neko farso, ki po vsakem naroku postaja še bolj očitna kot taka". Glede vsebine današnjega zagovora je povedal, da je bila korespondenca med lobisti, ki je bila podlaga za obtožbo, "eno samo dvigovanje lastne cene, tudi za ceno velikih laži". V delu obtožnega predloga, ki se nanaša na Janšo, gre po njegovih besedah za prazno obtožbo. "Lahko bi se smejali, vendar to zame ni smešno. To meni že četrto leto uničuje življenje," je pojasnil.

Ponovno je izpostavil, da se mora braniti pred očitki, da je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel obljubo nagrade za druge, da bi izkoristil svoj vpliv. "Zadeva je popolnoma absurdna, presega celo obtožbe iz prejšnjega režima, ko smo hodili na sodišče zaradi verbalnega delikta," je še poudaril Janša.

Brigadir Tone Krkovič pa je ocenil, da je danes prepričljivo ovrgel vse obtožbe na svoj račun in da ga na koncu obravnave ne bo razloga za njegovo obsodbo. "Za kaj takega, kar meni pripisujejo, bi me morda lahko obsodili v kakšni Severni Koreji, na Kubi pa verjetno že težko," je dejal. Krkovič je namreč prepričan, da je celotna zadeva konstrukt, in sicer zaradi parlamentarnih volitev leta 2008, nato pa da se je "vse skupaj podaljšalo in je marsikomu prišlo prav tudi na preteklih volitvah".

Lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič je danes na sodišču v zagovoru pojasnil, da začetnice "JZ", "TK" in stranka, ki se omenjajo v nekem zapisu, niso Jože Zagožen, Tone Krkovič in stranka SDS, temveč poslovni partnerji v projektu proizvodnje biomase. Za koga natančneje gre, pred novinarji po današnji obravnavi ni želel pojasniti. Dejal je, da bodo že prišli na sodišče kot priče.

Nekdanji direktor HSE Jože Zagožen pa je na vprašanje, zakaj se ni želel danes zagovarjati, dejal, da se res ni, ampak da je sodnica prebrala njegov zagovor iz preiskave in ga nato večkrat tudi povzela. Sojenje se nadaljuje januarja.

Obtoženi v zadevi Patria v zagovorih zanikali očitke tožilstva

Vsi štirje od petih obtoženih v zadevi Patria, ki so na ljubljanskem okrajnem sodišču danes podali svoje zagovore, so zanikali vse obtožbe tožilstva in jih celo označili za izmišljotine in laži. Peti obtoženi, Walter Wolf, se še ni zagovarjal, saj je na zdravljenju v Kanadi in je izločen iz postopka.

Predsednik SDS Janez Janša je v svojem zagovoru izjavil, da z nikomer od omenjenih v obtožnem predlogu ni v zvezi s Patrio niti govoril niti ni bil z njimi v kakršni koli drugi posredni komunikaciji, povezani s tem. Zato tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade, je pojasnil.

SDS po njegovih besedah z naročilom oklepnikov ni imela nič, prav tako ni bil stranki izplačan kakršen koli znesek podpore v zvezi s tem. S tem se ni ukvarjala niti vlada, saj je bila odločitev o nakupu oklepnikov sprejeta že pred letom 2004, pač pa je bila pristojnost izključno na ministrstvu za obrambo, kjer je bil postopek izpeljan in pogodba tudi podpisana, je povedal Janša.

V odgovorih na vprašanja tožilca Andreja Ferlinca se je sicer dotaknil podpisa pisma o nameri s Sistemsko tehniko, ki je bila podpisana v času vlade Antona Ropa, in izrazil upanje, da bo tožilstvo kaj storilo tudi v zvezi s tem.

Janša je zanikal, da bi kdo poskušal vplivati nanj glede razpisa. Je pa omenil, da je predsednik finskega parlamenta, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, tedaj govoril o pomenu gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Finsko.

Nekdanji direktor HSE Jože Zagožen svojega zagovora danes ni podal, je pa napovedal, da ga bo med ali na koncu glavne obravnave. Tudi na vprašanja danes ni odgovarjal. Sodnica Barbara Klajnšek je zato prebrala njegov zagovor iz preiskave.

V njem je obtožbe zanikal. V času pred izborom proizvajalca oklepnikov je bil po njegovih navedbah pod strahotnim pritiskom lobistov, vendar pa njihovih želja ni izpolnjeval in ni z ničemer vplival na to, da bi posel z oklepniki 8X8 dobilo podjetje Patria ali da bi jih proizvajal Rotis.

Dopušča sicer možnost, da se je kateri od lobistov skliceval nanj, vendar pa sam po njegovih besedah ni imel stika s tistimi, ki so o izboru Patrie odločali. Prav tako je zatrdil, da ni terjal ali sprejel nagrade ali provizije, niti je ni obljubljal.

Tudi lastnik Rotisa Ivan Črnkovič je zanikal kakršno koli vpletenost v koruptivne posle. Kot je dejal, je avtor obtožnega predloga zaradi pomanjkanja dokazov, "ki jih tudi sicer ni", manjkajoče vrzeli zapolnil s svojo domišljijo. Poudaril je, da ni nikoli in nikomur obljubljal nobene nagrade.

Tožilstvu je očital, da kljub temu, da ne ponuja nobenega dokaza, zapiše take navedbe, "ki so hude laži". Te navedbe naj bi njemu ter njegovi družini pa tudi podjetju prizadejale veliko sramoto, podjetju naj bi povzročile tudi poslovno škodo.

Črnkovič je tudi pojasnil stike z Jožetom Zagožnom v letu 2005. V zagovoru je pojasnil, da si je podjetje Rotis takrat prizadevalo, da bi začelo s proizvodnjo biomase, Zagožen pa da je bil "pravi strokovnjak za to področje", zato ga je večkrat prosil za pomoč.

Zelo podobno se je v zagovoru izjavil tudi Tone Krkovič. Tako kot Črnkovič, je tudi on dejal, da je v obtožnem predlogu kopica navedb, ki so neosnovane laži. Oba, torej Krkovič in Črnkovič, sta tudi pojasnjevala okoliščine sestanka 1. septembra 2005, na katerem so bili tudi Zagožen, Reijo Niittynen in Wolfgang Riedel, beseda pa naj bi tekla o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov.

Oba sta razložila, da se je Krkovič tam znašel bolj po naključju, saj je bil s Črnkovičem dogovorjen za kosilo. Črnkovič je pojasnil, da je bil pobudnik sestanka on, ampak ne zaradi lobiranja oz. obljubljanja nagrad. Krkovič pa je pojasnil, da vsebine sestanka sploh ni razumel, saj je sestanek potekal v nemščini, on pa nemško ne govori. Dodal je še, da to sploh ni bil sestanek, ampak "bežno srečanje".

Tožilec mu je nato pojasnil, da je Tuomas Korpi med zaslišanjem na Finskem dejal, da je Krkovič predstavljal naročnika, torej ministrstvo za obrambo. Krkovič je odgovoril, da je "šokiran".

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...