Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Radovan Žerjav (foto: Izidor Šček)
Radovan Žerjav

Žerjav za koalicijo med Janšo in Jankovićem

Politika | 12.12.2011, 12:35 Petra Stopar

Verjetni mandatar Zoran Janković nadaljuje neformalna pogajanja za oblikovanje koalicije. Prejšnji teden je že poskušal zbližati stališča z SD-jem, Državljansko listo Gregorja Viranta, DeSUS-om in Novo Slovenijo. Za zdaj kaže, da zanesljivih koalicijskih partnerjev še nima. Prepričal ni niti predsednika SLS-a Radovana Žerjava, ki je bil na magistratu danes zjutraj.

Prvak SLS-a Radovan Žerjav je po sestanku povedal, da so se v stranki odločili, da bi vstop v vladno koalicijo z Zoranom Jankovićem na čelu pomenil ravnanje v nasprotju z željo volivcev, ki so jim namenili glas na volitvah. „Moram reči, da je bil korekten pogovor, da smo seveda dobili povabilo v koalicijo, ampak v Slovenski ljudski stranki zaenkrat vztrajamo pri svojem stališču, tako kot smo tudi dejali, da ne vidimo nobenih možnosti za vstop v koalicijo,“ je dejal Žerjav, ki meni, da obstajajo vsebinska razhajanja - od zadolževanja do davčnih oaz in dviga davka na dodano vrednost, ki mu SLS močno nasprotuje. Bo pa, podobno kot v prejšnjem mandatu, podpirala potrebne reforme, med drugim interventni zakon in pokojninsko reformo, je zatrdil Žerjav in dodal, da bo stranka tu „konstruktivna“.

Kot pojasnjuje, bi bila najboljša koalicija med Pozitivno Slovenijo in SDS, ki sta na volitvah dobili največ glasov. "Mislim, da bi morala predvsem dva največja, ki sta dobila polovico podpore vseh ljudi na volitvah, najti toliko modrosti, sedeti vsak dan tukaj ali v parlamentu ali pa tudi v 'kafiču', če je potrebno, in najti rešitev za to, da bomo to državo peljali naprej," meni Žerjav. Le na tak način bi po njegovem mnenju prišli do prave deblokade, sicer se boji, da se bo blokada iz prejšnjega mandata nadaljevala.

Kot pa je znano, se Janković s predsednikom SDS-a Janezom Janšo pretekli teden ni uspel sestati, ker nista mogla doreči mesta pogovora. Morda pa do srečanja ta teden le pride.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.