Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

2. adventna nedelja: oznanjevanje Janeza Krstnika

Oddaje | 04.12.2011, 04:40 Blaž Lesnik

Markov Evangelij je kratko in napeto branje. Vse se odvija zelo hitro in v naglici. Zgodi pa se tako veliko stvari, da človek ostane skoraj brez sape - tako kot Jezusovi učenci.

V evangeliju 2. adventne nedelje smo slišali uvod in začetek Markovega evangelija. Uvod nam pove, o čem ali o kom bo knjiga govorila. Predstavi nam Jezusa Kristusa, Božjega Sina. Eden od „projektov“ Markovega evangelija je, da odgovori na vprašanje, kdo je Jezus Kristus, Božji Sin. Naziv, ki ga človek nosi ali mu ga pripisujemo, nima pravega pomena, dokler človeka ne spoznamo. Marko Jezusa predstavi kot slabo razumljenega potujočega učitelja, ki potuje iz Galileje v Jeruzalem, kjer je kruto usmrčen na križu. Poleg tega ga zapustijo tudi njegovi učenci in za njegovo truplo poskrbijo tujci. Kljub temu, da je Jezusovo delo, tako rekoč neuspešno, njegov duh in njegov nauk postaneta vsenavzoča in spreminjata tiste, ki mu sledijo. Jezusa smrt ne uniči, temveč ga naredi mogočnejšega. Razkrije njegovo pravo identiteto. Jezus je Kristus, torej Kralj in Božji Sin. Kot takega ga lahko prepoznajo samo njegovi učenci , ki mu zvesto sledijo.

Današnji odlomek govori o tem, kako je Izrael pričakoval nekoga zelo posebnega, v katerem bo sam Bog obiskal svoje ljudstvo in ga odrešil. Stare prerokbe so ga napovedovale in v času, ki nam ga predstavlja Markov evangelij, se je pojavil Janez Krstnik, ki je k sebi pritegoval velike množice iz vsega Izraela. Bi bil to lahko pričakovani Mesija? Marko prizna Janezu veličino in za njegovo delo celo najde napoved in utemeljitev v starih preroških spisih. A Janeza ne gre zamenjati za Kristusa, za Sina Božjega, temveč nekoga, ki mu pripravlja pot. Ta, ki pride za njim, je resnično mogočen in ne bo krščeval z vodo, temveč v Svetem Duhu.

Uvod v Markov evangelij je torej napisan odlično! Vsak, kdor ga je prebral, sedaj želi brati naprej in izvedeti še več o Jezusu Kristusu, Sinu Božjem.

RAZMISLI

Kaj in koliko veš o Jezusu iz branja evangelijev? Te zanima, kaj ima Marko povedati o njem?

Kako lahko Jezusa spoznaš, poleg tega, da ga spoznavaš iz evangelijev? Kaj bi glede tega predlagal svojim prijateljem?

Jezusa fizično ni več med nami, toda pričakujemo njegovo nekoliko skrivnostno vrnitev ; kako se pripravljaš na njegov prihod? Kako in po čem lahko že sedaj prepoznavaš njegovo navzočnost?

MOLITEV

Jezus ti si navzoč med nami po svojem Duhu, ki si nam ga dal in po katerem nas poučuješ. Tvoj Duh nas uči, da spoznavamo Boga kot našega skupnega očeta in tebe kot našega brata. Naj nas to naše sorodstvo naredi tebi podobne, da bomo živeli to, kar si živel ti, in prinašali svetu upanje, nenasilje in mir.

Oddaje
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...