Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

767. številka Novega glasa

| 03.12.2011, 08:11 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 1. decembra 2011, je posvečena 27. slovenskemu knjižnemu sejmu v Ljubljani, na katerem so se letos zamejske založbe prvič skupno predstavile na tiskovnem srečanju v dvorani Lili Novy.

Zapis pod osrednjo fotografijo je namenjen adventu, času duhovne priprave na Božič. Odgovorni urednik Novega glasa Jurij Paljk se v uvodniku zaustavlja ob občnem zboru Sveta slovenskih organizacij v Gorici, na katerem je bodla v oči odsotnost mladih. Časnikar se sprašuje, kakšna bo zaradi tega dejstva prihodnost krovne organizacije in slovenske narodne skupnosti v Italiji nasploh.

Naslovnica 767. številke Novega glasa
Naslovnica 767. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas
Na drugi strani je objavljen zapis tržaškega časnikarja Marka Tavčarja ob 80-letnici smrti goriškega nadškofa Frančiška Borgie Sedeja. Tretja in šestnajsta stran sta skorajda v celoti namenjeni občnemu zboru Sveta slovenskih organizacij ob 35-letnici obstoja in delovanja. Na verski strani se publicist Milan Gregorič sprašuje o teži in vlogi, ki ju kristjani imajo v političnem življenju. Goriška kronika poroča o poslednjem slovesu našega nekdanjega glavnega urednika, kulturnega in političnega delavca, prof. Andreja Bratuža. Pogrebna sv. maša je bila v cerkvi sv. Ignacija na Travniku. Na goriški strani je še daljši zapis o odmevni prireditvi ob 30-letnici Kulturnega doma v Gorici.

Na kulturnih straneh je članek o odprtju razstave Roberta Faganela v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici: umetnika je predstavila umetnostna zgodovinarka dr. Verena Koršič Zorn. Na isti strani je tudi poročilo o ljubljanskem knjižnem sejmu. Tržaška kronika poroča o razveseljujočem dogodku v Ljudskem vrtu, kjer sta mestni župan Roberto Cosolini, kulturni minister in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš posadila sadiko lipe ob kipu Srečka Kosovela. Na tržaških straneh je obenem poročilo o srečanju med vodstvom Knjižnice Dušana Černeta in predstavniki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Na dvanajsti strani je zapis o koncertni turneji novogoriškega okteta Vrtnica v Buenos Airesu in Mendozi. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, v katerem je tokrat v ospredju naša košarka.

Naslovnica sedme priloge Bodi človek
Naslovnica sedme priloge Bodi človek © Danijel Devetak, Novi glas

V tem tednu je s tednikom Novi glas izšla tudi priloga Bodi človek, ki jo oblikujejo štirje mlajši primorski duhovniki s sodelavci. Tudi tokrat prinaša vrsto aktualnih in res zanimivih zapisov. Štiri strani priloge lahko najdete v pdf-formatu na portalu našega tednika.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.