Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010

Novice iz Clevelanda

| 28.11.2011, 00:44 Matjaž Merljak

Z nedeljo Kristusa Kralja smo zaključili liturgično leto in danes je pa že prva adventna nedelja. V župnijah Sveti Vid in Marija Vnebovzeta so imeli posebna srečanja. Rojaki se bodo predčasnih parlamentarnih volitev lahko udeležili v Slovenskem starostnem domu, kot v preteklih letih.

Z nedeljo Kristusa Kralja smo zaključili liturgično leto in danes je pa že prva adventna nedelja. Na nedeljo Kristusa Kralja smo se zbrali in obhajali Kristusovo skrivnost Njegove veličine in njegove neskončne ljubezni. Na to nedeljo se vsi Kristjani zbiramo okrog svojega Gospoda in vnaprej obhajamo dokončno zmago, ko se bo vrnil kakor slaven Kralj, da zbere sadove svojega odrešenja. Pri svetem Vidu so imeli skupno mašo otroci slovenske sobotne šole pri kateri so tudi sodelovali. Zbrali so se pa tudi petdesetletni člani društva Kristusa Kralja, KSKJ, kot gostje ob njihovem godovanju. Po maši so vsi slavljenci se zbrali v dvorani za malico. Otroci sobotne slovenske šole so pa vabili na krofe in kavico v dvorano pod cerkvijo.

Tudi v župniji Marije Vnebovzete so zaznamovali nedeljo Kristusa Kralja. Poleg tega so pripravili svoj jesenski festival v župnijskem središču, oziroma v dvorani. Vse se je pa začelo z polka mašo ob dvanajstih. Postregli so z tekočimi okrepčili, prodajo peciva in igrami na srečo ter priložnostjo zadeti enega od stotih puranov. Zabava je potekala celo popoldne in glavni dobitek je bil izžreban od 19:00 uri zvečer.

Zunanjost cerkve svetega Vida v Clevelandu
Zunanjost cerkve svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
Pastoralni svet župnije svetega Vida, skupaj s finančnim odborom, se je sestal in na mizi je bil samo en predmet za diskusijo. Namreč zamisel se je rodila graditi župnijski center. Vse župnijsko dogajanje se je odvijalo v stavbi šole, a odkar je šola v najemu višji šoli sv. Martina, je to vse težje, ker ima šola svoje obveznosti. Čeravno so gostoljubni, saj ima slovenska sobotna šola še vedno prostor v njihovi stavbi in farne prireditve še vedno potekajo v dvorani, je treba biti obziren in spoštovati šolske zadeve. O ideji gradnje farnega središča smo vsi vabljeni k razmišljanju in sporočiti farnemu svetu.

V četrtek, 24. novembra je bil državni praznik, Zahvalni dan, ko se cela dežela zahvali na svoj način Višjemu bitju. Katoličani smo seveda vabljeni k maši, da se zahvalimo Vsemogočnemu za naše blagostanje in za neštete blagoslove, ki smo jih prejeli kot posamezniki, kot družina in kot župnija v zadnjem letu. Kot državljani se pa družinsko zberemo ob mizi gostoljubja z glavno jedjo purana po tradiciji. Na ta dan se večina ljudi, ki so odaljeni, vrne domov v krog svoje družine in preživimo dan v družinski sreči.

Zahvalni dan je tudi praznik našega radijca, Tonyja Petkovška. Letos praznuje 50. obletnico svojih dnevnih, od ponedeljka do sobote, radijskih oddaj. To praznovanje poteka v središču mesta v hotelu, kjer se z njim poveseli več tisoč ljudi, zbranih od blizu in daleč. Pridejo tudi iz Kanade in celo Evrope. Petkovšek je napovedal, da se bo letos pri sedemdesetih letih upokojil in prenehal z dnevnimi oddajami. Nadaljeval bo le z sobotno triurno oddajo.

Danes oziroma ta vikend, se deli zakrament maziljenja bolnikov vsem bolehnim in ostarelim župljanom Marije Vnebovzete pri vseh mašah. To je izvrstna priložnost pridobiti si ozdravljivo milost našega Gospoda Jezusa Kristusa po daru tega zakramenta Cerkve.

Dr. Gobec v svojem delovnem okolju
Dr. Gobec v svojem delovnem okolju © Tone Ovsenik

Generalni Konzul Jurček Žmauc je napovedal, da bodo volitve v Državni zbor v nedeljo tudi letos potekale v Slovenskem starostnem domu, kot v preteklih letih. Ali je potrebno se udeležiti volitev ali ne, naj vam citiram besede profesorja dr. Edija Gobca, ki jih je zapisal v mesečniku Slovenski-ameriški časi, ki prav te dni praznuje svojo tretjo obletnico izhajanja. “Iz srca želimo, da bi s polnoštevilno udeležbo in modrim glasovanjem na predčasnim volitvam tudi rojaki v Sloveniji našli voljo in pot v srečnejšo, pošteno in bolj uspešno demokratično bodočnost. Kdor pa ne gre volit, se nima pravice pritoževati, če zmagajo tudi ali predvsem nevredni, nezmožni, sebični, goljufivi, balkanski ali tajkunski kandidati in če se poleg več drugih politično povzročenih problemov in stisk grozljivo dviga državni dolg. S spodbujanjem drugih in s svojim modrim glasom na volitvah rešujmo svojo skupno domovino, Slovenijo.”

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.