Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbor Zarja iz Clevelanda (foto: Tone Ovsenik)
Zbor Zarja iz Clevelanda

Tretje novembrske iz Clevelanda

| 21.11.2011, 05:22 Matjaž Merljak

Spomin na škofa Gregorija Rožmana v obeh slovenskih župnijah v Clevelandu, mešani pevski zbor Zarja je proslavil 95-letnico neprekinjenega nastopanja, slovo od dr. Mirana Pavlovčiča in duhovnika Viktorja Cimpermana.

V nedeljo, 13. novembra 2011, so verniki napolnili cerkev svetega Vida ob vsefarni maši, ki jo je daroval škof Edvard Pevec ob somaševanju župnika Božnarja. Maša je bila darovana v spomin ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana. Po maši je škof blagoslovil plakete v priznanje darovancem, ki so izjemno darovali v preteklih letih za obnovo cerkve, župnišča in gradnje svetoviške vasice, ki prav letos obhaja svojo desetletnico. Posebna plaketa je bila blagoslovljena tudi dobrotniku Edvardu Mihevcu, ki je daroval visoko vsoto, milijonsko, ki se sme uporabiti samo za šolanje, štipendije, župnijski mladini, ki obiskuje privatne osnovne in višje šole. Danes pa vabi k skupni sveti maši sobotna slovenska šola in po maši smo vsi dobrodošli v dvorani na krofe in kavico ob prijateljskem srečanju.

Župnija Marije Vnebovzete se je tudi spomnila škofa Gregorija Rožmana s spominsko sveto mašo ob desetih. Vsi župljani so pa tudi bili vabljeni po vseh mašah v dvorano na zajtrk s palačinkami. Danes pa župnija pripravlja svoj jesenski festival. Slovenska sobotna šola v tej župniji tudi prodaja jabolčne zavitke, ki jih odjemalci lahko naročijo za prihajajoče praznike, kot npr. za Zahvalni dan, 24. novembra. Poteka pa tudi nabirka hrane, ki jo vodi društvo Blažene Matere Terezije. Prehrana bo dostavljena ljudem v potrebi v teh težkih finančnih časih.

V nedeljo popoldne je mešani pevski zbor Zarja proslavil svojo visoko obletnico. Zbor Zarja že nepretrgano poje svojih 95 let in je torej najstarejši pevski zbor v Clevelandu. V prvem delu koncerta so nam pevci zapeli šopek slovenskih skladateljev vse od Ferjančiča, Gobca, Foersterja, Brajka, Slaka in Avsenika. Drugi del je bil še pestrejši, saj so priskočile k visokemu jubileju druge pevske skupine in s prisotnostjo čestitale zboru Zarja za dolgoletno vztrajanje gojenja slovenske pesmi v Clevelandu. Zbori: Korotan, Fantje na vasi, Glasbena matica in mladi fantje sestava Mi smo mi so zapeli po nekaj pesmi in za zaključek koncerta so vsi pevci skupno zapeli Avsenikovo Slovenija odkod lepote tvoje ter Slavko Ej, prijatelj. Po končanem koncertu je seveda sledila plesna zabava. Sedanji dirigent, Doug Eleršič mi je po koncertu v intervjuju za Slovensko uro razodel, da je zbor Zarja bil ustanovljen leta 1916 kot le moški zbor in po štirih letih so se mu pridružile še ženske in tako prepevajo že 95 let. Vsako leto pripravijo dva koncerta, spomladi in jeseni in to nepretrgano vsa leta. Tudi med vojno niso utihnili.

Ti jesenski dnevi nam pa tudi prinašajo žalostne vesti. Preteklo soboto, 12. novembra je preminul v štiriindevetdesetem letu starosti dolgoletni kulturni delavec, radijski starosta, dr. Milan Pavlovčič. Dr. Pavlovčič je vodil slovensko radijsko oddajo Pesmi in melodije iz naše lepe Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1953. Ustanovitelja sta bila namreč Stane Šušteršič in Rado Menart. Kmalu se jima je pridružil dr. Pavlovčič. Po nekaj letih je bila oddaja dnevna na mednarodni radijski postaji. Izmenjavo so vodili urice in po skoraj dvajsetih letih je Milan Pavlovčič ostal sam, ker je Stane Šušteršič odšel na delo v Washington k Glasu Amerike in tudi Radota Menarta je služba odpeljala v Kalifornijo. Ko je mednarodna radijska postaja nehala obratovati, se je dr. Pavlovčič potrudil in našel postajo, kjer je nadaljeval, a le dvakrat tedensko. Ta urica še danes deluje pod vodstvom Clevelandske radijske družine in Edija Mejača na Clevelandski univerzitetni radijski postaji. Pogreb dr. Milana Pavlovčiča je bil v sredo iz cerkve svetega Vida.

Viktor Cimperman
Viktor Cimperman © Tone Ovsenik
V ponedeljek zjutraj smo pa tudi izgubili dobrodušnega duhovnika, Viktorja Cimpermana. Viktor Cimperman je bil rojen 13. junija 1917 v župniji svetega Vida. Obiskoval je svetoviško osnovno šolo in nato odšel v semenišče s podporo župnika. Posvečen je bil 18. decembra leta 1943. Kot kaplan je služil v različnih župnijah, med njimi tudi pri Mariji Vnebovzeti, pri Svetem Lovrencu, pri sveti Kristini in dvakrat med leti 1955-60 in 1965-67 pri svetem Vidu in od tam odšel v Akron Ohio kot župnik Kristusa Kralja župnije. Leta 2000 se je upokojil in vrnil nazaj v domačo župnijo svetega Vida, v svetoviško vasico, kjer je vsa ta leta, dokler mu je zdravje dopuščalo, vestno pomagal župniku Božnarju. Visoko študiran, vnet duhovnik je razumel in znal šest jezikov: hebrejski, latinski, grški, nemški in seveda angleški in slovenski jezik. Gospod Cimperman je bil prijazen in dober človek ter vesten duhovnik. Naj počiva v zaslužnem božjem miru v Gospodovih dlaneh.

Pri Svetem Vidu so se poslovili od Viktorja Cimpermana, molitve je vodil clevelandski pomožni škof Gries
Pri Svetem Vidu so se poslovili od Viktorja Cimpermana, molitve je vodil clevelandski pomožni škof Gries © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.