Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

765. številka Novega glasa

| 19.11.2011, 08:09 Matjaž Merljak

Naslovnica 765. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšla v četrtek, 17. novembra 2011, je posvečena tradicionalni svečanosti v Škrbini na Krasu, kjer se pred Fakinivo domačijo vsako leto spominjajo umora slovenskih padalcev, ki so jih zavezniki med drugo svetovno vojno spustili na slovenska tla, da bi se v vrstah partizanov vojskovali proti okupatorju: po vojni jih je jugoslovanski režim po krivem obtožil vohunstva in likvidiral.

Uvodnik izpod peresa tržaškega časnikarja Igorja Gregorija je tokrat posvečen različnim vidikom politične krize v Italiji in odstopu dosedanjega premierja Silvia Berlusconija.

Na tretji strani je objavljen intervju s tržaškim pesnikom in pisateljem Aleksijem Pregarcem, ki je ob svoji 75-letnici pri Goriški Mohorjevi družbi nedavno izdal izbor poezij z naslovom Amebno razkošje. Na isti strani je tudi zapis o izredno zanimivem predavanju, ki ga je znana slovenska alpinistka Marija Štremfelj imela prejšnji teden v sklopu t.i. predavanj za utrjevanje duha v organizaciji štandreške dekanije v Gorici: gostja je s posebno pričevalno močjo spregovorila o svoji poti do Boga preko gora in o vlogi vere v svojem življenju. Na verski strani je med drugim članek o zahvalni nedelji slovenskega pastoralnega središča pri sv. Ivanu v Gorici: posebno praznično je bilo tudi zato, ker je nekaj dni prej požrtvovalni, zagnani in delavni župnik g. Marijan Markežič slavil svoj 60-letni življenjski jubilej. Goriška kronika poroča o spominski maši in kulturni prireditvi, ki jo je društvo Hrast v Doberdobu na Krasu priredilo v spomin na 20. obletnico smrti priljubljene kulturne delavke Franke Ferletič, in o tradicionalni pevski reviji Ceciljanka, ki bo ta konec tedna potekala v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Na kulturnih straneh je objavljen zapis o srečanju, ki so ga v Ljubljani priredili v spomin na Toneta Pavčka, in članek o podelitvi nagrade Darko Bratina italijanskemu režiserju Francu Giraldiju. Na tržaških straneh je zapis o večeru Društva slovenskih izobražencev, na katerem so predstavili zanimivo zgodovinsko knjigo Pozabljeni Kras, in o srečanju ob kavi v Tržaški knjigarni, ko so počastili življenjski jubilej slikarja Franka Vecchieta. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen starostni stopnji zamejskih moštev.

Naslovnica 765. številke Novega glasa
Naslovnica 765. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.