Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Domanja rejč v Monoštru

| 02.11.2011, 11:47 Matjaž Merljak

Letošnja jesen prinaša kulturno in literarno obogatitev tudi med Slovence v Porabju. Založba Franc- Franc v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem pripravlja v Slovenskem domu v Monoštru sklop prireditev z naslovom Domača beseda ali Domanja rejč.

Gre za niz literarnih večerov na katerih se bodo predstavili pomurski avtorji. Vodja projekta Franci Just je povedal, da sodi v sklop bralne kulture. To želijo širiti v Porabju. Tam ima Domača beseda poleg kulturnega še narodno osveščevalni pomen. Gre za cikel literarnih nastopov, kjer se bo predstavilo 12 ustvarjalcev iz Slovenije.

Od oktobra do decembra se bodo zvrstile štiri Domače besede in bodo lahko ljubitelji leposlovja spoznali različne obraze sodobne slovenske literature: narečno književnost iz Prekmurja in slovenski oris.

Naslednji literarni večer bo v četrtek 3. novembra, iz porabskih vasi pa je do Slovenskega doma v Monoštru organiziran tudi avtobusni prevoz.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...