Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Pohitite s prijavo za volitve po svetu

| 31.10.2011, 00:14 Matjaž Merljak

V nedeljo, 4. decembra 2011, bodo predčasne parlamentarne volitve v Republiki Sloveniji. Če živite v tujini ali boste tam le tisti dan, pa imate začasno prebivališče izven Slovenije, je dobro vedeti, da se morate za volitve prijaviti do 4. novembra 2011. Torej, je časa le še nekaj dni.

Kot je povedal Dušan Vučko, direktor službe Državne volilne komisije DVK, tisti, ki imajo stalno prebivališče v tujini, bodo od DVK po pošti prejeli obvestilo in glasnovnico. Tisti, ki so iz bolj oddaljenih držav, bodo prejeli prazno glasovnico (teh je nekaj več 930), ostali pa bodo potem, ko bodo znane uradne kandidature, dobili polne glasovnice. To pošto bodo začeli pošiljati med 16. in 18. novembrom. Vsi ti bodo lahko glasovali po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu DKP, kjer bodo ustanovljeni volilni odbori.

Tisti, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, pa morajo DVK sporočiti ali bodo glasovali po pošti ali na DKP. Obrazec je na voljo na spletni strani DVK. Podpisan obrazec morajo poslati do 4. novembra 2011 po e-pošti ali faksu na DVK. Pri sporočanju po e-pošti mora biti naslov pošiljatelja in tistega, ki piše, identičen, je še opozoril Dušan Vučko.

Na dan volitev bo glasovanje možno na DKP-jih. To število je isto, kot v preteklih letih, torej v 35-ih mestih. Volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki se bodo odločili za volitve po pošti, bodo morali oddati glasovnico najpozneje 3. decembra 2011. DVK bo upoštevala glasovnice, ki bodo prispele do 12. decembra 2011. Overjanje pošiljk ni potrebno.

Dodatne informacije na spletni strani DVK.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...