Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

3. december, ta veseli dan

Slovenija | 03.12.2011, 07:56 Blaž Lesnik

Danes se spominjamo rojstnega dne pesnika Franceta Prešerna. Številne kulturne ustanove bodo ob „tem veselem dnevu“ odprle svoja vrata. Tako se bodo zvrstile brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Ker je bil Prešern mojster soneta, smo pred mikrofon povabili pesnico Zvezdano Majhen, ki v svojih pesmih pogosto uporablja to pesniško obliko.

Pesnica in psihologinja Zvezdana Majhen ima med bralci več pesniških zbirk, piše besedila za popevke in otroške pesmi, po zgodbicah in rimah pa jo poznajo tudi najmlajši. Zvezdana Majhen je mojstrica soneta. Za našo oddajo je prvič javno prebrala sonet z naslovom Obljube. Na sporedu bo ob 16.30h.

Sonet je pesniška oblika italijanskega izvora. Sestavljen je iz štirih kitic. Prvi dve sta štirivrstični — kvartini in sestavljata kvartetni del, drugi dve pa sta trivrstični — tercini in sestavljata tercetni del, v angleškem sonetu pa običajno tri kvartine s sklepnim dvostišjem.

pesnica Zvezdana Majhen
pesnica Zvezdana Majhen © ARO
Sonetno obliko običajno podpira tudi vsebinski rez, ki so ga dostikrat povezovali z zlatim rezom. V kvartinah se zastavi in razvije tema, v tercini pa se poda sklep in ideja.

Prisluhnite prispevkom, v katerih bomo odstrnili ozadja nastanka mojstrovin izpod peresa Franceta Prešerna (ob 14.30 in 16.30h).

Ta veseli dan kulture vabi k obisku kulturnih ustanov

Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji bodo danes na stežaj odprle vrata za obiskovalce in tako počastile obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, 3. december. Akcijo, poznano kot Ta veseli dan kulture, je ministrstvo za kulturo začelo leta 2000, ob 200. obletnici pesnikovega rojstva.

Današnji čas pri ustvarjalcih na področju kulture zbuja tudi skrb zaradi razmer, v katerih sta se znašli slovenska ustvarjalnost in kultura nasploh. Zato bodo slovenski kulturniki skupaj s podporniki in ljubitelji kulture danes sedli na t.i. zadnji vlak za kulturo, ki jih bo z glavne železniške postaje v Ljubljani popeljal do Prešernove rojstne vasi, Vrbe na Gorenjskem, kjer bo ob 16. uri slovesnost.

Kot so zapisali v vabilu, je njihovo skupno sporočilo javnosti, da se mora kulturi v Sloveniji nemudoma vrniti mesto, ki ji pripada. V duhu te misli bodo tudi zbrali predloge konstruktivnih sistemskih rešitev in zahtev, ki bodo oblikovani v skladu s problematikami in potrebami posameznih področij ustvarjanja, nato pa jih bo akcijski odbor posredoval novi vladi takoj, ko bo le-ta opravilno sposobna.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.