Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

P. Lombardi: Papež Afriki prinesel sporočilo upanja

Papež in Sveti sedež | 21.11.2011, 11:59 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je včeraj sklenil svoj tridnevni obisk v Beninu, kjer je afriškim škofom izročil posinodalno apostolsko spodbudo. Ta se osredotoča predvsem na spravo, pravičnost in mir na afriški celini.

Kot je v komentarju ocenil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je ta spodbuda šele začetek neke poti. Ponuja namreč konkretne pobude, ki jih je mogoče uresničiti v sorazmerno kratkem času. Predlaga na primer leto sprave oziroma dneve ali tedne sprave, ki jih lahko pripravijo posamezne škofovske konference. Sicer pa glavno sporočilo, ki ga je papež Benedikt XVI. pustil na afriški celini, lahko povzamemo z besedo UPANJE.

Afrika je celina upanja. Ne vzemite upanja svojim ljudstvom! Bodite pogumni! je nekaj glavnih sporočil, ki jih je papež zapustil Afriki, v središču vseh pa je beseda upanje. Ko se je včeraj nekaj po 16. uri poslavljal od Benina je dejal:

»Želel sem si znova obiskati afriško celino, do katere čutim posebno spoštovanje in naklonjenost, saj sem globoko prepričan, da je dežela upanja.« V njej je mogoče najti pristne vrednote, ki so sposobne učiti svet, je še dejal papež.

Zaželel je, da bi Afričani živeli spravljeni v miru in pravičnosti. Na koncu se je s podelitvijo Božjega blagoslova Beninu poslovil v enem od tamkajšnjih jezikov fon:

Po mnenju vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija je beseda upanje tista beseda, ki povzema papežev obisk na afriški celini in tudi posinodalno apostolsko spodbudo, ki jo je papež izročil afriškim škofom. Kot je dejal, smo pogosto navajeni, da vidimo samo negativne vidike – ki seveda obstajajo: konflikti, trpljenje, bolezni itn – vendar pa moramo razmišljanje končati s pozitivnega vidika. Trpljenje lahko premagamo z ogromnimi viri, ki jih imamo, z dobrim vodenjem, vzgojo, razvojno pomočjo, oznanjevanjem krščanskega upanja.

Zdi se mi, da so Afričani razumeli to sporočilo upanja in njihovo veselje pri sprejemu papeža je to tudi pokazalo,“ je še dejal p. Lombardi. Poleg sklepne svete maša, pri kateri je posinodalno apostolsko spodbudo izročil afriškim škofom, je med simbolne dogodke tega papeževega potovanja prištel še srečanje s politiki in otroki, ki so pravzaprav žrtve neodgovornega vodenja afriških držav in hkrati upanje za prihodnost.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...