Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Spomin vernih rajnih - priložnost za utrditev vere v večno življenje

Slovenskih 20 | 02.11.2011, 13:30 Tone Gorjup

V katoliški Cerkvi se danes spominjamo vernih rajnih, zanje molimo in obiskujemo grobove. Benedikt XVI. bo ob 18. uri obiskal grobove pokojnih papežev v kripti vatikanske bazilike in se tam zadržal v tihi molitvi. Jutri pa bo maševal za kardinale in škofe, ki so umrli v minulem letu. Današnjo dopoldansko avdienco v dvorani Pavla VI. pa je izkoristil za krajše razmišljanje o smrti in upanju v večno življenje.

Po slovesnem praznovanju Vseh Svetnikov nas danes Cerkev vabi k molitvi za verne rajne, je dejal papež. Ta starodavna navada, pogosto povezana z obiskom pokopališča, je priložnost, da razmišljamo o skrivnosti smrti in obnovimo našo vero v večno življenje, ki nam je obljubljeno s Kristusovim vstajenjem. V naravo človeka je položen strah pred smrtjo in normalno je, da se ji upiramo. Vera pa nam pomaga, da z lučjo upanja premagamo strah pred smrtjo; in to neuničljivo upanje daje končni smisel našemu življenju. Bog, ki je ljubezen, nam obljublja večno življenje po smrti in vstajenju svojega Sina. V Kristusu smrt ni več brezno praznine ampak pot v večno življenje. Kristus je vstajenje in življenje, kdor vanj veruje, nikoli ne umrje. Tej resnici pritrjujemo vsako nedeljo, ko pri maši molimo vero. Ko se spominjamo naših pokojnih, združeni z njimi in v občestvu svetnikov, naj nas naša vera spodbudi, da bi bolj zvesto posnemali Kristusa in s svojim delom svetu prinašali prihodnost upanja.

Poziv voditeljem najbolj razvitih držav

Benedikt XVI. je ob koncu avdience spomnil, da se bodo jutri in pojutrišnjem v francoskem Cannesu sestali voditelji držav G - 20, da bi preučili glavne težave, ki zadevajo svetovno gospodarstvo. Papež želi, da bi srečanje prispevalo k premagovanju teh težav, ki jih doživlja ves svet in pripomoglo k resničnemu napredku celotnega človeštva.

Slovenskih 20
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...