Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Največja zapoved je...

| 24.10.2011, 15:50 Blaž Lesnik

Kakor se Farizeji in Saduceji niso strinjali glede posmrtnega življenja, se verjetno tudi niso strinjali glede najpomembnejše zapovedi v Postavi. Če želiš nekoga postaviti v stisko, ga narediš za razsodnika. In ravno to se dogaja v odlomku, ki smo ga slišali na 30. nedeljo med letom.

Evangelij po Mateju vsebuje kar nekaj razprav med dvema vrstama Izraelskih učenjakov: Farizeji in Saduceji ter Jezusom. Jezusov nauk je predstavljal alternativo verskim prepričanjem in praksam, ki sta jih zastopali ti, med seboj dokaj različni šoli mišljenja. Na primer: Saduceji niso verjeli v večno življenje, medtem, ko je bilo to verovanje med Farizeji razširjeno. Oboji pa so spoštovali in na svoj način tolmačili Postavo, ki so jo brali v petih Mojzesovih knjigah. Mojzesova postava vsebuje veliko zapovedi in prepovedi, ki urejajo skoraj vse plasti življenja Izraelcev. Čeprav to načeloma pomaga oblikovati življenje in v vsakdan vnaša red, se človek vendarle včasih vpraša, katera zapoved je najpomembnejša.

Ljudje se glede takih stvari ne strinjamo prav radi. Enemu se zdi najbolj pomembno to, drugemu nekaj drugega. To je sicer lepo in prav; nestrinjanje je lahko včasih kreativno in med pametnimi ljudmi vodi v iskanje tretje poti. Ker pa nismo vsi pametni, žal velikokrat razpravljanje vodi v razdor in celo nerazumno sovraštvo.

Jezusov odgovor je morda manj zanimiv za tiste, ki z njim razpravljajo, toliko bolj pa za vse, ki vanj zaupajo in mu sledijo. To, kar izreče, je srce njegovega celotnega pogleda na življenje in s tem temelj krščanskega življenja. Resnično bos vršil Božjo voljo, ko bo tvoj temeljni odnos do Boga, do sebe in do bližnjega Ljubezen. Pri tem velja opozoriti, da Ljubezen ni zgolj sentimentalno čustvo naklonjenosti, temveč predanost srca, duše in misli Bogu preko ljubezni do sebe in do bližnjega. Jezus pravi, da sta temelj vseh zapovedi in poslanstvo vseh prerokov ti dve zapovedi. Vse, kar je mišljeno in storjeno iz ljubezni, je izpolnitev postave. Vse, kar je storjeno iz drugačnega motiva, je torej prazno. Črka postave je mrtva, pomemben je duh, ki jo oživlja, ljubezen.

Razmisli

Razmišljaj o svojem življenju in skušaj spoznati, kaj prepoznaš kot najpomembnejšo zapoved v svojem življenju. Kako boš to spoznal? Poglej svoje misli, svoja dejanja in svoj napor, kam so usmerjeni?

Ali lahko rečeš, da je tvoj odnos do sebe ljubezen? Po čem to spoznavaš?

Kako razumeš ljubezen do drugih? Spomni se, da ljubezen ni posedovanje, temveč najgloblje spoštovanje.

Ali tvoje razmišljanje nakazuje tvojo ljubezen do Boga, se pravi temelja vsega, kar obstaja?

Ne glede na to, ali te ta vprašanja tolažijo ali plašijo, vedi, da je dejstvo tvojega obstoja v tem, da te Bog najprej in večno ljubi. Če si to težko predstavljaš, se spomni ljubezni, ki jo je Bog izkazal do tebe v Jezusu.

Molitev

Jezus, s tem, ko pokažeš na trikotnik Ljubezni Bog, bližnji in jaz sam – daješ orientacijo in uravnavaš smer mojemu bivanju. Pomagaj mi, da se ne bom izgubljal v paragrafih postave ali zapletal v nepomembne podrobnosti, ampak da se bom v predanosti srca in zaupanju lahko odprl Tvoji ljubezni, ki me bo popeljala k bližnjemu in samemu sebi.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...