Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Oktobrska oddaja Gradimo odprto družbo

| 18.10.2011, 21:18 Matjaž Merljak

Gostja tokratne oddaje Gradimo odprto družbo je bila Mojca Perat, strokovna sodelavka pri Socialni akademiji, ki je pripravila 3. socialni teden z naslovom Slodelujmo in na katerem je sodelovalo tudi Jezuitsko združenje za begunce Slovenije JRS.

Peratova je predstavila socialni teden, sodelujoče in glavne dogodke. Povedala je, kakšno je bilo sporočilo okrogle mize "Je multikulti res mrtev", na kateri sta sodelovala predstavnika Skale in Jezuitskega združenja za begunce in je potekala v župniji sveti Peter v Ljubljani.

Sporočilo je bilo, da se je Slovenija z večkulturnostjo srečala že v času Jugoslavije, takrat so se v Slovenijo priseljevali ekonomski migranti. Po vojni se je soočila s problematiko beguncev, ki so približali s sosednjih vojnih območij. Vsi posamezniki, ki se poskušajo vključiti v tuje okolje in se srečujejo s podobnimi izkušnjami, imajo občutek izgube varnosti, vprašanje identitete, težave s pridobitvijo izobrazbe in bivališča ... Evropa tujce potrebuje, zato se mora do njih tudi odgovorno obnašati in jih tako sprejeti.

V oddaji ste slišali tudi različne novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine: Novo poslanstvo belgijskega direktorja Jezuitskega združenja za begunce v Afriki, Dejavnosti Irskega Jezuitskega združenja za begunce, Letno srečanje Jezuitskega združenja za begunce v Evropi ... Objavili smo tudi vabilo za nove prostovoljce JRS v novem akademskem letu 2011/12.

Več informacij o delovanju JRS najdete na spletni strani, telefonski številki urada sta: (01) 430 00 58 in (031) 636 964, lahko pa pišete tudi po elektronski pošti.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...