Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

V oddaji EU v živo o Titovi ulici

Slovenija | 12.10.2011, 09:19

V oktobrski oddaji Evropska unija v živo smo poleg vse globlje krize evra, spregovorili tudi o odločbi ustavnega sodišča, ki prepoveduje Titovo ulico v Ljubljani. Zanimalo nas je ali je pri tem mogoče potegniti vzporednico z resolucijo evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu.

Evropski parlament v resoluciji obnavlja svojo zavezanost miroljubni in uspešni Evropi, ki temelji na vrednotah, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakost, načela pravne države in spoštovanje človekovih pravic. Prav na spoštovanje človekovih pravic je prejšnji teden spomnilo tudi ustavno sodišče Republike Slovenije, ki je odločilo, da Ljubljana kljub želji župana ne bo dobila Titove ceste. „Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu,“ je odločilo Ustavno sodišče, ki je o omenjenem odloku odločilo na pobudo Lidije Drobnič in članov Mlade Slovenije (MSi) - podmladka NSi. Predsednika podmladka Jerneja Vrtovca smo vprašali ali se da pri tej odločitvi ustavnega sodišča potegniti kakšno vzporednico z resolucijo evropskega parlamenta.

„V omenjeni resoluciji so poslanci Evropskega parlamenta obsodili vse totalitarne režime, ki so ustrahovali po Evropi; komunizem, nacizem in fašizem. Žal pa takrat slovenska leva politična opcija ni našla dovolj poguma, da bi se pridružila mnenju Evropskega parlamenta. Že leta 2009 bi lahko slovenska politika v Državnem zboru obsodila komunizem, pa tega žal ni storila. Namesto politike, je svojo vlogo odigralo Ustavno sodišče,“ je povedal Vrtovec, ki dodaja, da je Ustavno sodišče s to odločbo zaščitilo človekovo dostojanstvo, temeljne človekove pravice in svoboščine, ki jih Evropa nenehno zagovarja.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...