Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tanja Dominko (foto: aro)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 21. - 28. oktober 2011

| 30.10.2011, 06:18 Matjaž Merljak

Minuli teden je zaznamovala molitev za mir, kmetje so se srečali na Ponikvi, gospodarstveniki na Brdu pri Kranju, tekači pa na Ljubljanskem maratonu. V soboto smo dobili zmagovalko Ritma Duha- skupino Vocabella, Gorenjci pa so dobili nov odsek avtoceste, ki bo olajšal pot do Ljubljane, tujcem pa skrajšal čas, ki ga porabijo za pot do morja. Poleg tega je teden zaznamovala predvolilna kampanja. Do kadrovske zamenjave je prišlo tudi v športu- nogometnega selektorja Keka je zamenjal Stojanovič.

Predvolilno dogajanje preteklega tedna je nekoliko zasenčilo dogajanje v New Yorku. Slovenija se je namreč potegovala za sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2012 in 2013, a neuspešno. Zunanji minister Samuel Žbogar je po 16. krogih glasovanja odstopil od nadaljevanja tekme in to oznanil z naslednjimi besedami: "V tekmo za sedež v Varnostnem svetu smo vstopili pred 11 leti. Verjamemo, da smo dobra kandidatka in da bi dobro zapolnili sedež v Varnostnem svetu. Naša kampanja je bila vedno za Slovenijo, za vrednote, ki jih predstavljamo. Nikoli nismo vodili kampanje proti katerikoli drugi kandidatki. Ne odobravamo, kako je ta kampanja potekala in kako so potekale te volitve. Vendar pa trenuten rezultat govori sam zase in podpora tega telesa je očitna. Zato umikam našo kandidaturo."

Žbogar se je hkrati zahvalil vsem državam, ki so Slovenijo podpirale do konca. Pri tem je požel bučen aplavz prisotnih diplomatov. Sedež je tako dobil Azerbajdžan. V 16. krogu je dobil 116 glasov, enega manj kot v 15. krogu, Slovenija pa je enega pridobila in pristala pri rezultatu 77 glasov, a to ji bilo še precej daleč od potrebnih 129 glasov.

Eden od glavnih izzivov, ki čaka novo vlado, bo rešitev zapletene gospodarske situacije. Voditelji slovenskih podjetij so na ponedeljkovem šestem vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju predstavili slab položaj podjetništva in predlagali vrsto konkretnih ukrepov za izboljšanje stanja.

Gospodarstveniki so enotni, da je stanje v gospodarstvu obupno, je povzel predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec. Vsi skupaj so opozorili tudi, da Slovenija potrebuje nov gospodarski zagon. Predsednik uprave Kolektor Group Stojan Petrič je poleg tega predlagal, da se država zadolži za dodatno milijardo evrov in jih prek bank plasira v podjetja.

V soočenju, ki ga je pripravila TV Slovenija, so na ta predlog odgovorili tudi Gregor Virant, Janez Janša in Zoran Jankovič. Dodatnemu zadolževanju nasprotujejo. Janša tako meni, da je treba banke sanirati.

Slovenske banke so dejansko rak rana slovenskega gospodarstva. Rana v NLB je tako velika, da potrebuje spet svež kapital. Nova Ljubljanska banka je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo v višini 113,9 milijona evrov, njena celotna skupina pa v višini 96,3 milijona evrov. Delničarji so na skupščini z veliko večino potrdili predlog uprave, da v prihodnjih petih letih enkrat ali večkrat dokapitalizira banko z izdajo 5,5 milijona novih delnic. Od kod bi prišel ta denar, pa je drugo vprašanje. Dokapitalizacijo zahteva tudi evropska agencija za nadzor bank, in sicer v znesku 300 milijonov evrov, predsednik uprave Božo Jašovič je še zahtevnejši, meni, da bi morala znašati dokapitalizacija kar 400 milijonov. Zaradi izredno visoke stopnje insolvenčnih postopkov so namreč v banki pod pritiskom oblikovanja oslabitev za kreditna tveganja. Čas dokapitalizacije še ni znan, če se o njej ne bosta dogovorili država in belgijska KBC, pa bodo dodaten kapital poiskali na trgu.

Z Gorenjske pa prihaja pozitivna vest tudi za številne izseljence, ki občasno še obiščejo domače kraje. Dars je namreč v petek slovesno odprl še zadnji odsek gorenjskega avtocestnega kraka od Peračice do Podtabora. Kot je ob tem poudarila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik, bo zaradi del na vmesnem pasu promet na tem delu še nekaj časa oviran, čez dva tedna pa bo stekel nemoteno. Krak so gradili kar sedem let, Dars pa je zanj odštel 28 milijonov evrov. Slovenski avtocestni križ še vedno ni v celoti zaključen. Izgradnja predora Markovec bo zaključna sredi leta 2013, vendar je potem treba zgraditi še odsek do Lucije. Kdaj bo končan, Mateja Duhovnik ne želi napovedovati.

Praznični dnevi so priložnost za obisk grobov in spominskih obeležij. Poslanec SDS Vinko Gorenak je kot predstavnik državnega zbora venec položil pred Barbarin rov v Hudi jami, kjer so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev. Ob tem si je ogledal tudi prvič predstavljeno kostnico s posmrtnimi ostanki 800 žrtev. Kot je po ogledu Barbarinega rova in kostnice dejal Gorenak, je po 28 letih dela v policiji videl že marsikaj, to kar je videl danes, pa je nekaj, za kar je težko izbrati prave besede. Po njegovem mnenju se je na tem mestu zgodil zločin, ki pa se žal ni zgodil le enkrat. Zločin je bil namreč tudi molčanje o dogodkih v celotnem povojnem obdobju, sramotno pa je tudi dejstvo, da po toliko letih samostojne Slovenije še vedno nismo sposobni zagotoviti groba za žrtve.

Sicer pa je komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč obisk Hude jame izkoristila tudi za sestanek, s katerim želi pred koncem svojega drugega mandata opozoriti na nedopustne razmere, v katerih je del žrtev izkopan, del pa jih ostaja v rovih.

V Vipavskem križu se je pred tednom dni odvijalo srečanje Frančiškovih bratov in sester, pa tudi Frančiškovega svetnega reda ter Frančiškovih otrok in mladih, imenovano Duh Assisija.

Srečali so se v spomin na 27. oktobra leta 1986, ko je pokojni blaženi papež Janez Pavel II. v Assisiju zbral predstavnike svetovnih verstev, da so skupaj molili za mir.

Pokojni papež blaženi JPII nam je torej dal zgled, sedanji papež Benedikt XVI njegovo delo nadaljuje, na nas pa je, če se bomo tudi sami odzvali.

Pri zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva blaženem Antonu Martinu Slomšku, na Ponikvi in Slomu, pa se je v nedeljo odvijalo 8. vseslovensko srečanje kmetov, ki ga že tradicionalno vsako leto pripravijo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, občina Šentjur, župnija Ponikva in številni prostovoljci. Vsako leto se romanje in druženje odvija z e no od klenih Slomškovih misli.

Srečanje se je začelo z opoldansko sv. mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Med mašo so predstavniki kmetov iz vse Slovenije na oltar prinesli darove, kot izraz zahvale Bogu za blagoslov pri delu.

Sledila je svečana akademija pred rojstno hišo blaženega Antona Martina Slomška na Slomu, z osrednjim nagovorom prof. dr. Ludvika Toplaka.

Prejemnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je letos igralka mariborskega gledališča Milada Kálezić. Žirija jo je označila za poglobljeno, odgovorno in izobraženo igralko, ki gledališče razume kot nekaj svetega.

Veliko nagrado za najboljšo uprizoritev je prejel Mini teater Ljubljana za predstavo Bartleby, pisar v režiji Miloša Lolića, nagrado za najboljšo režijo pa Eduard Miler za Beneškega trgovca.

Borštnikovo nagrado za najboljšo moško igro je prejel Igor Samobor, za najboljšo žensko igro Janja Majzelj, za mlado igralko pa Viktorija Bencik.

Slovenski glasbeni prostor pa je od sobote bogatejši za 11 novih pesmi. V Mariboru je namreč izzvenel že 10. Ritem Duha. Zmagovalna pesem je Razlij ljubezen v izvedbi skupine Vocabella, obiskovalci v dvorani so za svojo izbrali pesem Hrepenenje skupine Sij, nagrado za besedilo pa je prejela pesem z naslovom Moj psalm avtorja Gregorja Čušina, ki jo je odpela Meta Horvat.

V spremljevalnem delu je navdušil Alex Volasko, dvorana je vzvalovala ob prihodu vseh nastopajočih, ki so se združili v en sam glas, ki je slavil Gospoda, piko na i pa sta v spremljevalnem koncertu postavila Sašo in Robi.

Festival pod imenom Ritem Duha organizirata Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče. Na minulih devetih festivalih se je predstavilo že sto skladb.

Šport

Nogometna zveza Slovenije in selektor slovenske članske reprezentance Matjaž Kek sta se na obojestransko željo dogovorila o predčasni razvezi pogodbe o sodelovanju. Matjaž Kek je po mnenju zveze sicer svoje delo opravljal kvalitetno in z reprezentanco A dosegel velike uspehe.

Novi selektor Slaviša Stojanović pa je novi selektor, so odločili člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Stojanović, ki bo decembra dopolnil 42 let, bo Slovenijo vodil do konca kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo 2014 v Braziliji, do podaljšanja sodelovanja pa bo prišlo v primeru uvrstitve na turnir.

Kenijec Daniel Too z rekordom proge in njegova rojakinja Lydia Kurgat sta zmagala na 42 km na 16. ljubljanskem maratonu v slovenski prestolnici, ki je v dveh dnevih zbral rekordnih 18.513 tekačev iz 46 držav. Slovenska prvaka na tej razdalji sta postala Mario Vačič (2:31,48), skupno 12., in Neža Mravlje (2:42,00), skupno peta.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...