Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Društvo upokojencev Slovenski kotiček (foto: Svobodna Slovenija)
Društvo upokojencev Slovenski kotiček

V Buenos Airesu upokojenski jubilej

| 28.10.2011, 05:45 Matjaž Merljak

Društvo upokojencev »Slovenski kotiček« je v Našem domu San Justo praznovalo petnajsto obletnico.

V nedeljo, 25. septembra 2011, so se zbrali na dvorišču Našega doma v San Justo. Bilo je okrašeno s cvetjem. V ospredju pa je visel grb društva.

Napovedovalec je pozdravil goste, nato pa so se zbrani spomnili vseh pokojnih članov z minuto molka.

Bila pa je tudi priložnost, da smo si ogledali razstavo otroških risb, ki si jih ustvarili v počastitev naše ljube domovine, pod pokroviteljstvom soproge veleposlanika magister Darje Zorko Mencin, ki je priredilo natečaj otroških ustvarjalnih čestitk ob dvajsetem rojstnem dnevu samostojne Slovenije.

Kosilo je potekalo v prijateljskem vzdušju pri okroglih mizah, odlično okrašenih z rožami Močan je bil aplavz našim strežnikom, mladim parom, ki so nam z veseljem in dobro voljo postregli.

Pri praznovanju 15 letnice društva upokojencev Slovenski kotiček
Pri praznovanju 15 letnice društva upokojencev Slovenski kotiček © Svobodna Slovenija

Pred posladkom ni manjkalo naših lepih slovenskih pesmi. Blaženi Anton Martin Slomšek je napisal: »Kjer lepe pesmi ni, dam dobrih ni ljudi«. Zbor Zveze slovenskih mater in žena pod vodstvom dirigentke gdč. Anice Mehle je zapel: Škrjanček poje, Sem mislil sinoči v vasi iti, Kjer sem jaz mali bila, Luštno je tu na deželi, Predica in Drežniška. Topel aplavz je izrazil zahvalo za nastop!

Sledila je veseloigra, burka, pod naslovom »Dijak na poti v Paradiž«. »Bodi zdrava domovina, ljubi moj slovenski kraj«. Gospa Majda Hren Ravnik je doživeto deklamirala Gregorčičevo pesem »Domovini«

Pozdravila nas je nato naša neutrudna predsednica društva upokojencev »Slovenski kotiček« gospa Mici Malavašič Casullo. Nato so ob jubileju čestitali še veleposlanik Republike Slovenije g. Tomaž Mencin, predsednik Zedinjene Slovenije g. Franci Žnidar in predstavniki raznih organizacij skupnosti in želeli ustanovi nadaljnji uspeh.

Zapel je zbor Zveze slovenskih mater in žena
Zapel je zbor Zveze slovenskih mater in žena © Svobodna Slovenija

Gospa predsednica Mici Casullo je nato predstavila knjigo, ki so jo napisali upokojenci Našega doma pod naslovom: Iz pregnanstva v novo deželo. V spomin na to praznovanje in delo ustanove, je predsednica v imenu upokojencev visokim gostom izročila knjigo in poseben spominček.

Na vrsti je bil bogat srečelov, ki ga je vodil Lovrenc Tomaževič. Več rojakov je bilo osrečenih z bogatimi dobitki.

Posladek, sladoled, kava, pecivo, ki ga naše matere z ljubeznijo dobre volje vedno pripravijo. Zahvala vsem, ki so omogočili to slavje.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.