Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pred Pavlovo hišo v Potrni posadili lipo

| 25.10.2011, 14:55 Matjaž Merljak

V četrtek, 20. oktobra 2011, je Društvo člen VII za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša v Potrni/Laafeld posadilo slovensko lipo. Ob 20. obletnici slovenske samostojnosti je slovenska vlada namreč podarila lipe, ki so jih zasadili v slovenskih občinah, osnovnih šolah, vrtcih in drugih ustanovah. Štiri lipe so bile namenjene tudi za zamejstvo.

Odslej bo Pavlova hiša v imenu vseh Slovencev, ki živijo v sosednji Avstriji, skrbela za lipo in jo negovala. Na kratki, a lepi slovesnosti je lipo ob prisotnosti lokalnega župana, slovenskega veleposlanika na Dunaju in drugih zbranih gostov, slovesno posadil državni sekretar dr. Boris Jesih.

Za kulturni program je poskrbel zbor Pavlove hiše, ki je s skladbami v nemškem in slovenskem jeziku vsaj delno odgnal slabo in mrzlo vreme in omogočil še prijetneje druženje.

Pavlova hiša pod vodstvom mag. Susanne Weitlaner se bo zagotovo izkazala pri skrbi za slovensko lipo.

Veliko krajev Srednje Evrope je nekoč imelo svojo vaško lipo, ki je tvorila središče kraja. V začetku maja se je večina plesnih praznovanj odvijala pod tem drevesom. Vendar pa se je tam večinoma odvijalo tudi vaško sodišče. Po vojnah je bil običaj posaditi tako imenovano lipo miru. Pri starih Slovencih je lipa veljala za sveto drevo.

Že od nekdaj se je ob različnih priložnostih sadila lipa. Tako je bila tudi 26. junija 1991, ko je bila razglašena neodvisnost in državna suverenost Slovenije, na Trgu republike ob slovenskem parlamentu zasajena lipa, ki še danes cveti in napreduje.

vir: USZS

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...