Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Jubilej v Moersu

| 26.10.2011, 02:03 Matjaž Merljak

Ko zadoni njegov bas, veš da bo šlo!Kakšna sreča, da je z nami, da je naš prijatelj in sopevec, je enotno mnenje vseh, ki sodelujemo v društvu in MePZ Slovenski cvet v Moersu.

O našem jubilantu JAKOBU HRENU, ki je v juniju letos srečal Abrahama, želim napisati par misli, saj si javno predstavitev iskreno zasluži, pravzaprav vsa njegova družina, ki diha s slovensko skupnostjo tu na Severu Nemčije.

Jaki, kot ga domači in prijatelji ljubkovalno kličemo, je fant druge generacije zdomcev, se pravi že rojen v Nemčiji, materi Dolenjki in očetu Notranjcu. Otroštvo in mladost sta mu tekla v toplem domu ob mlajšem bratu Romanu v Oberhausnu. Tam je poleg izobraževanja za poklic obiskoval tudi glasbeno šolo in postal izvrsten harmonikar. V tej vlogi je vrsto let sodeloval v krajevnem orkestru, kot fanta slovenskih korenin pa smo ga srečali še v vlogi ministranta ali nastopajočega v glasbenih programih, ki jih je prirejala naša skupnost.

S petnajstim letom, ko se mu je glas oblikoval v bas, ki si ga občudoval, je že stal v vrstah pevcev Mešanega pevskega zbora SLOVENSKI CVET in se nekaj let z mopedom v vsakem vremenu vozil na vsakotedenske vaje.

Od takrat je, s kratko pavzo, ko sta z Valerijo povila Sebastijana, naš zanesljiv in prizadeven član in je res, kot sem zapisala v naslovu, s svojim močnim glasom eden izmed stebrov našega petja. Nepogrešljiv je tudi v znameniti skupini »SLOVENSKI FANTJE«.

V karieri, ki jo je posveti glasbi, se je usposobil tudi za odličnega kitarista in je sodeloval pri različnih glasbenih skupinah, pa tudi naše nastope ter druženja je pogosto polepšal z zvoki, ki jih tako občuteno izvablja iz svojega instrumenta.

Dragi naš Jaki, ostani zdrav in tak kot si, tudi v drugi polovici življenja. Tvoji prijatelji in vsi, ki te poznajo, iskreno cenimo tvojo pokončno držo, tvoje delo za slovensko skupnost ter tvoj talent.

Vem, da v svoji skromnosti ne želiš velikih besed. Tole je le poklon tvojem delu, ki je hkrati zahvala tudi Valeriji oz. družini, saj se nesebično trudite, da bi še dolgo ohranili duha slovenstva in korenine, ki nas ohranjajo pri življenju!

Lepim željam se pridružujemo vsi hvaležni farani, saj si brez takih, kot je Jaki, ne moremo predstavljati tako bogatega doživljanja slovesnih maš in prireditev v naši župniji.

župnik Lojze

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...