Marko ZupanMarko Zupan
Romanje v Kevelaer 2011 (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
Romanje v Kevelaer 2011

53. romanje v Kevelaer

| 26.10.2011, 05:59 Matjaž Merljak

Za nami je zares lepo in doživeto romanje rojakov iz (nad)škofij Achen, Essen, Köln, Münster, Paderborn. K lepemu razpoloženju romarjev je prispevalo čudovito vreme jesenskega »poletja«.

Klopi v »spovedni« kapeli tega mogočnega romarskega kraja so naši ljudje skoraj do konca zasedli. To ni bilo običajno romanje, praznovali smo tudi 40. jubilej mašništva župnika Alojzija Rajka in tokrat glavnega mašnika in pridigarja Martina Mlakarja, dolgoletnega župnika v kölnski nadškofiji in sedaj prebiva kot upokojenec v Essnu.

Sveto mašo je vodil zares prisrčno in med pridigo vzpodbudil navzoče ob rožnovenski nedelji in godu angelov varuhov k zvestobi na Gospodovi in Marijini poti. Mešani pevski zbor »Slovenski cvet« je zares lepo pel stalne dele svete maše in nekaj pesmi, mogočno ljudsko petje je napolnilo romarski prostor ob podpori naše organistke ge. Danice Ban.

Mašnika jubilanta sta bila prijetno presenečena, ko je ob koncu maše na kratko opisala ga. Alenka Schumacher življenjsko pot obeh »pozlačenih« jubilantov in se jima zahvalila za njuno delo za slovenske rojake. Prejela sta zares čudovita šopka, simbol hvaležnosti in ljubezni njunih faranov.

Na romanje v Kevelaer so prišli rojaki ob blizu in daleč
Na romanje v Kevelaer so prišli rojaki ob blizu in daleč © Arhiv slovenske misije v Essnu

Po maši smo navdušeno prepevali lavretanske litanije z odpevi, se posvetili Mariji, molili za našo domovino Slovenijo ob njeni 20-letnici samostojnosti.

Nato smo v procesiji šli za našim bandercem s podobama Marije Pomagaj in bl. A. M. Slomška h kapelici z milostno podobo, kjer smo zapeli Marija Pomagaj nam sleherni čas in lurško pesem.

Razen ob nabirki za potrebe škofije Münster med mašo je 31 romarjev od 125 ob izhodu iz kapele za potrebe Karitas v Sloveniji – za prizadete v letošnjih neurjih – darovalo 315 evrov. Bog povrni vsem velikodušnim dobrotnikom!

Po končanih pobožnostih se je del romarjev preselil na bližnje parkirišče, kjer so nekateri pripravili zelo bogato bratsko gostijo z mnogovrstnimi narezki, pecivom, pijačami. Kar ni se nam ljubilo oditi. Po skupnih družabnih in romarskih pesmih smo se razšli z željo, ki nas bo prek manjših prireditev med vsem letom, zlasti binkoštnim srečanjem, privlačilo skozi vse leto do naslednje prve nedelje v oktobru 2012.

Romanje v Kevelaer 2011 je s petjem polepšal zbor Slovenski cvet
Romanje v Kevelaer 2011 je s petjem polepšal zbor Slovenski cvet © Arhiv slovenske misije v Essnu

Več fotografij

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...