Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novice iz Londona

| 18.10.2011, 06:32 Matjaž Merljak

V londonskem Našem domu so se septembra začele redne slovenske svete maše, sredi oktobra je v domu bival rektor svetišča na Zaplazu Marko Japelj, sicer pa se londonski rojaki spominjajo prve obletnice papeževega obiska.

Lanskega veličastnega in nadvse uspešnega papeževega uradnega in pastoralnega obiska v Veliki Britaniji od 16. do 19. septembra 2010 se zlasti tukajšnji katoličani in ostali kristjani radi in z veseljem spominjajo. Tako je londonska westminstrska nadškofija organizirala v nedeljo 18. septembra 2011 ob 3. uri popoldne veliko zahvalno slovesnost ob prvi obletnici papeževega obiska v zahvalo za tako uspešen papežev državniški in pastoralni obisk te otoške dežele in v zahvalo za proglasitev za blaženega kardinala Johna Henrya Newmana. V katedrali je bilo bogoslužje s sv. mašo ob somaševanju skoraj vseh škofov, članov škofovske konference Anglije in Walesa ter zelo velikega števila duhovnikov ob udeležbi ogromnega števila vernikov, ki so dodobra napolnili veličastno katedralo, ki lahko sprejme kakih 3000 udeležencev.

Londonski rojaki v Hyde parku
Londonski rojaki septembra 2010 v Hyde parku © Arhiv slovenske misije v Londonu

Na drugo nedeljo v mesecu septembru, dne 11. septembra, smo v kapeli »Našega doma pričeli z rednimi slovenskimi mašami za rojake iz Londona in okolice, ki se bodo vrstile na vsako drugo nedeljo v mesecu ob 4. uri popoldne vse do 2. nedelje v mesecu juniju prihodnjega leta 2012. Udeležba rojakov je bila pri septembrski maši bolj majhna. Tisti, ki so že leta redni obiskovalci »Našega doma« k slovenski maši radi pridejo. Zlasti mlajši rod slovenskih londonskih rojakov pa si težko najde čas za obisk slovenske maše. Le redki med njimi se pomena pripadnosti svoji narodni skupnosti kaj prida zavedajo.

V ponedeljek 26. in torek 27. septembra 2011 pa je imel župnik svojo letno duhovno obnovo - »rekolekcijo« - v kraju London Colne, zunaj velikega Londona. Ta vsakoletna duhovna obnova je namenjena predvsem župnikom in kaplanom, ki so zadolženi za duhovno oskrbo svojih rojakov. Gre za katoliške ali krščanske skupnosti prav različnih narodnosti, katere duhovno oskrbujejo. Angleška Cerkev te duhovnike imenuje »Foreign Chaplains« (duhovni oskrbniki za tujce-priseljence), pastoralne službe ali ustanove za priseljence pa »Foreign Chaplaincies«.  

Letošnja 2-dnevna duhovna obnova narodnostnih duhovnih oskrbnikov je potekala ob poglabljanju v nov angleški prevod rimskega misala – liturgično ali bogoslužno.

Duhovnik Vicente Marcos (Marko) Japelj, župnik na Čatežu in rektor božjepotne  Marijine cerkve na Zaplazu, ki je s prenosom relikvij blaženega mučenca Alojzija Grozdeta  iz Šentruperta v to svetišče, postala še bolj božjepotna in obiskana, nas je razveselil s svojim prihodom prav na praznik svetih nadangelov, 29. septembra 2011. Dvo-tedensko bivanje v »Našem domu« v Londonu so bile njegove delovne počitnice, saj se je pridno izpopolnjeval v znanju angleškega jezika, ko je ves ta čas obiskoval jezikovni tečaj na Oxford Street. Prepričan je, da mu bo dobro znanje angleščine prav prišlo pri njegovem pastoralnem delu v današnjem globaliziranem svetu, ko se ne redko zgodi, da mora na Zaplazu predsedovati kaki poroki v angleškem jeziku. Kar zadeva španščino, ki je tudi svetovni jezik, ni zanj nobenega problema, ker je bil rojen v Argentini in je tam hodil v šole, angleščino pa si hoče izboljšati ali celo izpopolniti.

Marko Japelj, župnik na Catežu-Zaplaz v kapeli Našega doma v Londonu
Marko Japelj, župnik na Catežu-Zaplaz v kapeli Našega doma v Londonu © Arhiv slovenske misije v Londonu

Ves teden je tudi nadomeščal župnika S. Cikanek, ko je bil na jesenski pastoralni konferenci duhovnikov in pastoralnih sodelavcev Rafaelove družbe v k raju Clairfontaine pri mestu Arlon v Belgiji. Na drugo nedeljo v oktobru je imel tudi slovensko mašo v kapeli »Našega doma«.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...