Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenski pastoralni center in cerkev Srca Jezusovega na Dunaju (foto: SPC Dunaj)
Slovenski pastoralni center in cerkev Srca Jezusovega na Dunaju

V znamenju slovesa in prihoda

| 14.10.2011, 06:55 Matjaž Merljak

Slovenska katoliška skupnost na Dunaju postaja vedno bolj živa in živahna. Čeprav nas od časa do časa preseneti tudi kakšna bolj resna stvar, kot so npr. različni odhodi.

Eden takšnih odhodov se je zgodil v začetku septembra, ko smo se v Prekmurju poslovili od našega zvestega člana Jožeta Mesariča. Jože je bil redno pri nedeljskih bogoslužjih in pri drugih prireditvah in dejavnostih, ki so se odvijale v našem Pastoralem centru. Kljub težki bolezni, ki mu je iz dneva v dan jemala več fizičnih moči, mu ni zmanjkalo dobro volje in optimizma. Njegovo zavzeto sodelovanje pri svetih mašah in njegova razigranost v našem bifeju, nam je vsem včasih postavljala vprašanje, zakaj tudi mi nismo tako veseli kristjani. Tudi njegov odnos do bolniškega osebja in ostalih sobolnikov v bolnišnici je bil občudovanja vreden. „Pogumno in dostojanstveno je znal prenašati svoje trpljenje in ni drugih rad obremenjeval s tem,“ je povedal slovenski duhovnik Avgust Ipavec, ki ga je kot bolniški duhovnik na Dunaju dnevno obiskoval.

Med vesele dogodke zadnjega časa pa spadata krsta, ki smo ju imeli na Dunaju.

V nedeljo, 11. septembra sta Peter Lesjak in njegova žena Tatiana, ki prihaja iz Rusije, h krstu prinesla sina Davida Nikito. Ob tej priliki se je v cerkvi zbralo poleg slovenskih vernikov tudi nekaj sorodnikov in prijateljev družine Lesjak - Korneljuk. Boter malemu Davidu Nikiti je bil njegov stric, Martin Lesjak. Po maši je družina Lesjak v dvorani našega centra pripravila pogostitev za vse prisotne, kjer smo uživali ob odličnih prekmurskih dobrotah, ki jih je pripravila novokrščenčeva babica Marija Lesjak.

Drugi krst pa je bil teden dni kasneje v Kritzendorfu pri Dunaju, kjer je bila krščena Alma Brecelj Karner. Alma je hčerka priznane glasbenice Marinke Brecelj, ki se je rodila slovenskim staršem na Južnem Tirolskem. Čeprav je družina živela na italijansko-nemškem govornem področju, je ohranila slovenski jezik vse do danes. Gospa Marinka danes s svojo družino živi v Kritzendorfu in upamo, da bo tudi Almo naučila svojega maternega jezika, ki ga sama že vedno neguje z veliko mero ljubezni do svojih korenin.

Krst Davida Nikite Lesjak na Dunaju
Krst Davida Nikite Lesjak na Dunaju © SPC Dunaj

Poleg novih kristjanov pa sta našo katoliško skupnost na Dunaju obogatili še mladi družini, ki sta se pred kratkim priselili na Dunaj ter trije posamezniki - dva študenta in ena teologinja, ki dela v slovenskem domu Korotan. Veseli smo, da so takoj poiskali stik z našim Pastoralnim centrom in da se nam ob nedeljah pridružijo pri sveti maši. Tako se naša skupnost pomlajuje in krepi, kar je zelo razveseljivo.

Od večjih zunanjih slovesnosti je september zaznamovala še Nedelja narodov, ki smo jo na Slomškovo nedeljo, skupaj z drugimi drugače govorečimi skupnostmi obhajali v Štefanovi cerkvi na Dunaju. V oktobru pa nas čaka kar nekaj dejavnosti, ki bodo tudi poživile naše življenje na Dunaju. Najprej imamo Flohmarkt oz. bovšji sejem, kjer bomo s prodajo darovanih stvari zbirali sredstva za naš Pastoralni center. Sredi oktobra bomo imeli kulturno prireditev, pri kateri bodo sodelovali člani Kulturnega društva iz Škal pri Velenju in 23. oktobra izlet na Neusiedlersee.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...