Marko ZupanMarko Zupan
Zlati jubilej Slomškovega doma (foto: Svobodna Slovenija)
Zlati jubilej Slomškovega doma

FOTO: Zlati jubilej Slomškovega doma

| 11.10.2011, 06:53 Matjaž Merljak

Petdeset let življenja izseljenske ustanove je nekaj izrednega. Toliko bolj, če je njeno delo še vedno dinamično, obilno in sveže. In prav ta leta obhajajo zlate jubileje številne organizacije slovenskih rojakov v Argentini. To pot je bil na vrsti Slomškov dom.

Dom se nahaja v mestu Ramos Mehija, v zahodnem delu buenosaireškega predmestja. Tam je potekalo slavje. V pomladnem soncu sta zavihrali državni zastavi v nedeljo 18. septembra 2011 ob petju himen. Dvignila sta ju predsednica odseka Slovenske dekliške organizacije Maja Podržaj in predsednik Slomškovega doma Marko Selan. Prof. Neda Vesel Dolenc je odprla praznovanje ob zlatem jubileju, predsednik pa je pozdravil številne goste in domačine, ki so prihiteli na slavje. Prazničnost dneva so še povečale številne narodne noše.

Bogoslužni prostor za zahvalno službo božjo je bil razkošno okrašen. Maševal je delegat msgr. dr. Jure Rode, somaševala pa župnik Franci Cukjati in Danijel Vrečar SDB. Zbor Ex Corde pod vodstvom Marte Selan Brula je povzdignil slovesnost. Zahvalna pesem Bogu za vse dobrote, ki jih je naklonil ustanovi v petdesetih letih, in mogočna skladba Haendlove Aleluja zbora Ex Corde sta sklenili cerkveno slavje.

Med blagoslovitvijo spominske plošče ob zlatem jubileju Slomškovega doma
Med blagoslovitvijo spominske plošče ob zlatem jubileju Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Župnik Franci Cukjati je nato v pritličju doma blagoslovil spominska obeležja škofu Slomšku in pokojnima botroma Doma Katici Košir Potočnik in Hermanu Zupanu st. Sledilo je odprtje likovne razstave, na dvorišču pa so Pavel Brula in sodelavci pripravili razstavo fotografij iz polstoletnega življenja Slomškovega doma (fotografije v glavnem iz zbirke Marjana Šušteršiča).

Jubilejnemu slavju so se pridružili tudi likovni umetniki iz okoliša. Na povabilo odbora Doma je Andrejka Dolinar Hrovat organizirala opazno razstavo njihovih stvaritev iz zadnjega obdobja. Ob odprtju in predstavitvi je poudarila naklonjenost Slomškovega doma našim umetnikom, saj mnogokrat nudi svoje okolje za prikaz lepih umetnosti.

Akademska slikarka Bara Remec je bila letos s svojimi deli prisotna na članskem srečanju. Dela akademskega kiparja Franceta Ahčina so bila razstavljena leta 2004, podobarski mojster Jože Žirovnik pa je razstavljal leta 2005.

Odprtja razstave so se udeležili tudi veleposlanik RS v Argentini Tomaž Mencin s soprogo mag. Darjo Zorko in ostali ugledni gostje ter številni prijatelji lepih umetnosti. Svoja dela so predstavili naslednji slikarji in grafiki: Andrea Quadri Brula, Irena Žužek, Helena Klemenc, Vera Rupar Bohinc, Tone Kržišnik, Carolina Vester in Andreja Dolinar.

Veličasten pogled na slavnostno praznovanje v Slomškovem domu
Veličasten pogled na slavnostno praznovanje v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

V dvorani Matevža Potočnika se je na večer odvijal spored jubilejne akademije. Sceno sta krasili narodni zastavi v slikoviti predstavitvi in podoba škofa Slomška z Blažem in Nežico (Stane Snoj). Prof. Neda Vesel Dolenc je predstavila Dom ob zlatem jubileju in pozdravile ugledne goste: veleposlanik RS v Argentini Tomaž Mencin s soprogo, častni konzul RS Herman Zupan s soprogo, predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar s soprogo, delegat msgr. dr. Jure Rode, župnik Franci Cukjati ter predstavniki Domov in organizacij.

Predsednik Slomškovega doma Marko Selan se je v nagovoru spomnil prednikov, ki so ustvarjali polstoletno zgodovino ustanove in izrazil veselje ob številnem obisku članov in prijateljev. Veleposlanik RS je posredoval čestitke domovine in želje za še nadaljnje dobro sodelovanje. Predsednik osrednje organizacije Zedinjena Slovenija je čestital v imenu vse organizirane skupnosti in izročil spominsko priznanje.

Ob praznovanju zlatega jubileja Slomškovega doma smo uživali v petju zbora Ex corde
Ob praznovanju zlatega jubileja Slomškovega doma smo uživali v petju zbora Ex corde © Svobodna Slovenija

Slavnostni govornik Božidar Fink, dolgoletni javni delavec od prvih let organizirane skupnosti v Argentini, je s tehtnimi besedami ovrednotil polstoletno delo v Slomškovem domu.

Arh. Jure Vombergar je nato predstavil brošuro, ki jo je izdal odbor Doma. Poudaril je pomembnost, da so zbrani podatki o dejavnostih iz preteklih petdeset let, ki so bili do sedaj raztreseni po različnih publikacijah, objavljeni v brošuri. Brošuro so pripravili: Marjana Poznič Mazieres, Marko Selan in Pavel Brula ter sodelavci: Alenka Prijatelj, Lucijana Hribar Podržaj, Boris Štrfiček in Marjan Hribar. Opravljeno je bilo pomembno delo, mnogi podatki in prispevki so tako strnjeni v knjigi.

Režiser Štefan Godec si je zamislil akademijo kot revijo nastopov v vezani besedi, plesu in glasbi. Vezana beseda: F:L: Bernardez - Tone Rode - iz zbirke Nebo iz zemlje - Človek, Sonet; Tone Rode - Svojim; Tone Kuntner - Ko se je svitalo, Skozme, Ta luč. Poezijo so predvajali: Jože Oblak, Alenka Smole Bokalič, Štefi Bokalič, Andrejka Vombergar Štrfiček, Gabrijela Oblak, Helena Loboda Oblak in Branko Marinič. Ples: mladci in mladenke so pod vodstvom Anke Smole Kokalj v gorenjskih narodnih nošah zaplesali folklorni ples. Glasba: zbor Ex Corde je zapel Kje je moj mili dom, Po gorah je ivje in Kje so tiste stezice (solo saksofon Branko Marinič), pod vodstvom Marte Selan Brula; otroški zbor je pod vodstvom Marcela Brula zapel O moj preljubi dragi dom in Šumijo gozdovi domači; Ansambel Zlatorock: Pri farni cerkvici in venček razgibanih melodij. Spored v dvorani se je zaključil s himno Slovenija v svetu. 

Tudi otroci so lepo zapeli
Tudi otroci so lepo zapeli © Svobodna Slovenija

Zlatorock pa za mlade
Zlatorock pa za mlade © Svobodna Slovenija

Otvoritev umetniške razstave v Slomškovem domu
Otvoritev umetniške razstave v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Lepa skupina narodnih noš ob praznovanju zlatega jubileja Slomškovega doma
Lepa skupina narodnih noš ob praznovanju zlatega jubileja Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...