Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Novice iz Clevelanda

| 10.10.2011, 01:41 Matjaž Merljak

Po Baragovih dnevih je rojake v Clevelandu obiskal nadškof Alojz Uran. Z njim se je pogovarjal Tone Ovsenik, ki hkrati poroča o drugem dogajanju v ameriški Ljubljani.

V nedeljo, 2. oktobra 2011, so se zbrale članice Slovenske ženske zveze pri Svetem Vidu in tam imele svojo letno konvencijo. Ob pol enajstih so bile pri sveti maši v cerkvi, ko sta somaševala škof Edvard Pevec in župnik Jože Božnar. Med nagovorom jih je pozdravil škof Pevec in se jim zahvalil za vso pomoč. Po maši so članice imele svoj sestanek in kosilo v restavraciji v bližini cerkve.

Včeraj, v soboto, je bila darovana posebna maša za dolgoletna člana cerkvenega pevskega zbora Lira, ki trpita zaradi resnih bolezni. Cvetka Rihtar ima raka in Tone Sršen pa okreva po zadetju kapi. Cvetka prejema predpisana zdravljenja za bolezen, Tone pa intenzivno fizično rehabilitizacijo. Oba globoko verujeta v moč molitve in polagata želje ozdravljenja v božje roke in v moč posredovanja Svete Matere in škofa Friderika Barage.

Člani zbora so naročili posebno mašo za Cvetko in Toneta v cerkvi Sv. Vida. Obenem je maša za skorajšnje okrevanje in zdravje postala tudi spominska maša za prehitro umrlega Jožeta Žaklja, ki smo ga pokopali v petek. Slednji je v nedeljo še igral odbojko, bil je velik športnik, in naslednjo nedeljo umrl za rakom. V 57. letu starosti je zapustil tri otroke in ženo. Naj počiva v božjem miru, Cvetki in Tonetu pa želimo hitrega okrevanja.

Oltarno društvo Marije Vnebovzete je pa serviralo kosilo v dvorani, katerega se je udeležilo veliko ljudi. Upokojenci Slovenske pristave pa danes nudijo koline v dvorani na Pristavi.

7. oktober je praznik rožnega venca, katerega je postavil papež Pij V. v spomin čudežne zmage krščanske vojske nad turškimi muslimani, ki so napadli Evropo v bitki v Lepantu leta 1571. Ves mesec oktober je posvečen Mariji, Kraljici rožnega venca. To je naša priložnost, da se bolj poglobimo v velike skrivnosti učlovečenja, življenja, smrti in vstajenja našega Odrešenika. Naj se moli rožni venec vsak dan za spoštovanje življenja, mir na svetu in za okrepitev naše vere.

Nadškof Uran pri svetem Vidu v Clevelandu
Nadškof Uran pri svetem Vidu v Clevelandu © Tone Ovsenik

V mesecu septembru, ob priliki Baragovih dni v zvezni državi Michigan je te kraje obiskal nadškof Uran in ko se je na poti domov vračal tudi skoz Cleveland, sem imel pogovor z njim po maši v cerkvi svetega Vida.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.