Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Minister Žekš na novinarski konferenci (foto: Matjaž Merljak)
Minister Žekš na novinarski konferenci

Žekš na obisku pri Slovencih v Srbiji

| 08.10.2011, 08:32 Matjaž Merljak

Minister brez listnice, vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš, se je ta teden mudil pri slovenski skupnosti v Srbiji. Obiskal je Novi Sad, Beograd in Niš.

V ponedeljek, 3. oktobra 2011, je minister začel svoj obisk pri Slovencih v Srbiji. Prvi dan se je minister v društvu Slovencev Kredarica v Novem Sadu srečal s predstavniki omenjenega društva ter slovenskih društev iz Rume, Vršca in Subotice.

Naslednji dan je minister dr. Žekš obiskal Filološko fakulteto Univerze v Beogradu ter se srečal s predsednikom Srbske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Nikolo Hajdinom. V popoldanskih urah je minister srečanje nadaljeval s pogovorom z beograjskim nadškofom in metropolitom msgr. Stanislavom Hočevarjem, sledila pa je večerna prireditev pri slovenskem društvu Sava iz Beograda. Minister si je najprej ogledal nove prostore društva, ki si jih slednje deli z Nacionalnim svetom slovenske narodne manjšine v Srbiji in v katerih bo potekal tudi slovenski dopolnilni pouk. Prostore je tudi slovesno odprl in pri tem izrazil upanje, da bodo dali društvu nove možnosti za delovanje, predvsem pa privabili večje število mladih članov.

V večernih urah se je minister Žekš udeležil slavnostne proslave ob 10. obletnici delovanja društva Sava, ki je potekala v prostorih Etnografskem muzeja. Prvič se je javnosti predstavila nova predsednica društva, 27-letna Irena Kužnik, ki bo odslej skrbela za aktivnosti društva. Minister je izrazil zadovoljstvo nad tem, da je vodenje društva prešlo v roke mlajše generacije, kar kaže na zrelost članov, ki so prenesli svojo odgovornost na mlajše moči, primerjal relativno mladost države Slovenije z mladostjo društva Sava in njegove predsednice, ter izrazil upanje, da so pred vsemi skupaj dobri časi.

Ob zaključku proslave je v imenu Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Žekš podelil priznanja in zahvale društvu Sava (za dosedanje delovanje), prvi predsednici društva ge. Anici Sabo, dolgoletnemu aktivnemu članu društva g. Slobodanu Jakošu, ter prav tako dolgoletnemu članu društva in novoizvoljenemu predsedniku Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji g. Željku Kljunu.

Člani Nacionalnega sveta so ministra seznanili z določenimi nedorečenostmi v pred kratkim sprejeti srbski zakonodaji, ki se tiče delovanja nacionalnih svetov, zaradi katere se slovenska manjšina v Srbiji v zadnjem času sooča z določenimi težavami. Minister je povedal, da je srbska zakonodaja, ki ureja delovanje manjšin, na papirju sicer dobro zastavljena, da pa ima ureditev določene pomanjkljivosti, ki so predvsem vezane na njeno izvajanje. Izrazil je upanje in prepričanje, da se bodo v bližnji prihodnosti stvari ustrezno uredile.

V sredo je minister dr. Žekš nadaljeval svoj obisk pri slovenski skupnosti v južni Srbiji. V Nišu se je srečal s predstavniki lokalnega slovenskega društva SKS France Prešeren ter predstavniki slovenskih društev iz Zaječarja, Bora, Leskovca in Kruševca. V pogovorih je minister izpostavil nujnost povezovanja Slovencev, tako znotraj Srbije kot tudi v odnosu do Slovenije. Ob tem je poudaril velik pomen vključevanja mladih v delovanja društev. Pogovori so potekali tudi o poučevanju slovenskega jezika, delovanju Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji in o popisu prebivalstva, ki trenutno poteka v Srbiji.

Več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.