Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Moderna glasba na Slovenski pristavi

| 03.10.2011, 00:26 Matjaž Merljak

Slovenska pristava pri Clevelandu počasi zapira svoja vrata pred zimskim počitkom, tokratni gostje so bili spet glasbeniki. Pestro je tudi v obeh slovenskih župnijah, ki upata na dober obisk rojakov v tem mesecu.

V tem mesecu smo še posebno vabljeni, da se udeležimo nedeljskih obveznosti v župnijah, v katere smo vpisani. Ta mesec bo potekalo štetje pri vseh mašah in to bo posredovano škofiji in bo ta odločala bodočnost ali bo župnija dobila duhovnika ali je sploh potrebno, da fara še obstoja. Bodočnost naših župnij je resnično v rokah vseh župljanov. Prav zato smo vsi Slovenci vabljeni v naši cerkvi, bodisi k Mariji Vnebovzeti ali k Svetem Vidu. Če se ne bomo odzvali, Bog nas varuj, znamo izgubiti še eno od teh.

Župnijski svet Svetega Vida je poudaril, da je njihova naloga graditi vero in dobrobit župnije. V naslednjih mesecih se bodo razgovarjali o različnih oblikah pospeševanja duha skupnosti in prijateljstva med farani z raznimi družabnimi in verskimi dogajanji, posebno v adventu in postu. Župnija tudi nadaljuje z raznimi izboljšavami, kot je nova kuhinja v cerkveni dvorani ter obnova cerkvene dvorane in shrambe za hrano, ki jo mesečno nudijo revnim. Razgovarja se tudi o namestitvi novega, bolj ekonomskega kotla za ogrevanje župnišča. Sedanji je vsaj star 50 let, v slabem stanju in neekonomski.

Na Slovenski pristavi je nastopila Figa 5
Na Slovenski pristavi je nastopila Figa 5 © Tone Ovsenik

Pri Mariji Vnebovzeti so pa preteklo nedeljo nudili zajtrk s palačinkami, ki pa je zelo lepo uspel. Danes pa gostijo župljane članice Oltarnega društva in jih vabijo na kosilo, ki so ga pripravile v župnijski dvorani in ga servirale od enajstih do trinajste ure.

Naslednji vikend pa zaznamuje 25 let vsakoletne nabirke Nedelje odej v pomoč ubogim v naši škofiji. Letos pa, zaradi pomanjkanja skladiščnega prostora, bodo nabirali samo denar. Vsak dar v drugi posebni nabirki bo uporabljen za nakup potrebnih stvari na veliko. Če bi kdo vseeno želel darovati posteljnino, bo to posredovano škofiji.

Prireditev je organizirala skupina Pristavskih tabornikov
Prireditev je organizirala skupina Pristavskih tabornikov © Tone Ovsenik

V soboto zvečer oziroma že popoldne so se na Slovenski pristavi zbrali glasbeniki, ki so pred leti nastopali v raznih glasbenih skupinah in izvajali takozvano moderno glasbo rokerjev. Nastopilo je šest različnih skupin, ki so zabavali in obenem obujali spomine na mlajše dni. Med temi skupinami je bila tudi mlada skupina, ki gre pod imenom Figa 5, ki jo sestavljajo pretežno mladi fantje pevskega sestava Mi smo mi. Ob njih so se navzoči najbolj navdušili. To prireditev je organizirala skupina Pristavskih tabornikov, ki so obenem tudi postregli z odlično večerjo v veselje in zadovoljstvo obiskovalcev. Lep zaključek zunanjih prireditev na Slovenki pristavi. V nedeljo bodo pa Upokojenci pristave postregli z kolinami v dvorani.

Na Slovenski pristavi so nastopili glasbeniki
Na Slovenski pristavi so nastopili glasbeniki © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.