Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: V Žužemberku zahvala za novi blaženi mučenki

Slovenija | 22.10.2011, 00:05 Petra Stopar

Po skoraj mesecu dni od slovesne beatifikacije drinskih mučenk v Sarajevu bo danes ob 10. uri v Žužemberku zahvalna maša. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil kardinal dr. Franc Rode.

Cerkev in kristjani na Slovenskem se bomo z zahvalno sv. mašo zahvalili za to, da sta bili 24. septembra na beatifikaciji v Bosni med blažene prišteti s. Krizina Bojanc iz župnije Šmarjeta in s. Antonija Fabjan iz župnije Hinje, ki sta skupaj še s tremi redovnicami iz družbe hčera Božje ljubezni leta 1941 utrpeli nasilno smrt, ki jo je povzročilo sovraštvo do katoliške vere (in odium fidei).

Imenovane 'drinske mučenke', ker so jih vojaki vrgli v reko Drino, so pred tem požrtvovalno negovale bolnike in skrbele za otroke različnih ver in narodnosti v Palah v Bosni in Hercegovini. Četniki so jih 11. decembra 1941 nasilno odvedli s Pal v smeri Goražda. Pot v snegu in mrazu je trajala štiri dni. V večernih urah 15. decembra so v vojašnico v Goraždu, kjer so bile zaprte v drugem nadstropju, vdrli pijani četniki z namenom, da bi jih onečastili. Štiri izmed njih so skočile skozi okno, nato pa so jih vojaki z noži pokončali in jih vrgli v reko. S. Berchmano, ki zaradi starosti ni zdržala naporne poti do Goražda, so po vsej verjetnosti 23. decembra 1941 ubili v Sjetlini.

Septembrske beatifikacije v Sarajevu se je udeležilo okrog 700 slovenskih romarjev, več deset duhovnikov ter celjski in novomeški škof. Slednji je o zahvalni maši v Žužemberku povedal: „Ne le na ravni škofije, na Slovenski škofovski konferenci smo se dogovorili, da bomo to proslavili na slovenski ravni in se zahvalili Bogu za beatifikacijo in tako, upamo, opozorili na novi mučenki vso slovensko javnost,“ je napovedal škof Andrej Glavan.

Cerkev Sv. Mohorja in Fortunata v Žužemberku, foto: Občina Žužemberk
Cerkev Sv. Mohorja in Fortunata v Žužemberku, foto: Občina Žužemberk © Občina Žužemberk

Eno uro pred sv. mašo, torej ob 9.00, bosta še molitev in predstavitev s. Krizine in s. Antonije, slovesnosti pa se bo udeležila tudi delegacija redovnic iz družbe hčera Božje ljubezni iz Bosne.

Drinske mučenke so bile poleg slovenskih redovnice še s. Marija Julija (rojena Kata Ivanišević), s. Marija Bernadeta (rojena Terezija Banja) in s. Marija Berchmana (rojena Carolina Anna Leidenix).

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.