Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Sveti sedež objavil apostolsko pismo Vrata vere

Svet | 17.10.2011, 14:47 Tone Gorjup

Tiskovni urad Svetega sedeža je danes objavil apostolsko pismo Porta Fidei - Vrata vere, v katerem papež Benedikt XVI. napoveduje leto vere. Dokument je napisan v latinščini, italijanščini, angleščini in francoščini. Tiskovni urad Slovenske škofovske konference pa že pripravlja prevod v slovenščino. Benedikt XVI. je „leto vere“, ki se bo začelo 11. oktobra 2012 in končalo na praznik Kristusa kralja - 24. novembra 2013, napovedal že pri včerajšnji sveti maši v baziliki Sv. Petra in zatem še pri opoldanski molitvi. Namenjeno je poživitvi vere obenem pa želi spomniti na bogastvo Drugega vatikanskega koncila, ki se je začel pred pol stoletja.

Papež Benedikt XVI. je v apostolskem pismu motu proprio, ki ga je podpisal 11. oktobra, na dan začetka drugega vatikanskega koncila, predstavil vzroke in namen leta vere ter njegove osnovne smernice. O vsebini pisma je spregovoril pri včerajšnji opoldanski molitvi, ko je dejal, da se je pol stoletja po začetku koncila primerno spomniti na lepoto in središčni položaj vere. Ob tem je povabil h okrepitvi in poglobitvi vere tako na osebni kot občestveni ravni. Leto vere ne bo praznovanje jubileja vesoljnega cerkvenega zbora ampak želi predvsem poživiti misijonsko zavest Cerkve, ko gre za oznanjevanje evangelija tistim, ki ga še ne poznajo pa tudi za novo evangelizacijo v primeru že verujočih. Leto vere želi biti tudi odgovor na sekularizacijo, ki je zajela sodobni svet in izrinila Boga iz vsakdanjega življenja. Želi pomagati ljudem, da znova najdejo Kristusa in zaživijo v prijateljstvu z njim. To bo izraz hvaležnosti in odločitve za spreobrnitev k Bogu, za krepitev vere vanj in oznanjevanje evangelija današnjemu svetu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...