Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež prihodnje leto razglasil za leto vere

Papež in Sveti sedež | 16.10.2011, 14:34 Blaž Lesnik

Papež Benedikt XVI. je s slovesno evharistično daritvijo v baziliki sv. Petra v Vatikanu sklenil dvodnevno srečanje o novi evangelizaciji. Povabilu se je odzvalo več tisoč oseb z vseh koncev sveta. Gre za navdušujoč izziv, ki je bil zelo pri srcu že blaženemu Janezu Pavel II. O tem je pred današnjo opoldansko molitvijo angelovega čaščenja spregovoril papež Benedikt XVI. in – podobno kot njegov predhodnik - povabil k poživitvi misijonske zavzetosti Cerkve.

Papež povabil k poživitvi misijonske zavzetosti Cerkve

Srečanje o novi evangeliaciji je organiziral papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije z namenom proučiti področja vnovičnega oznanila evangelija v deželah starega krščanskega izročila.

Papež Benedikt XVI. je že dopoldne v vatikanski baziliki za udeležence srečanja daroval sveto mašo. V homiliji, ki jo je posvetil temi srečanja, je spomnil, da »brez Kristusa, Besede in Kruha življenja, ne moremo storiti ničesar«. Poudaril je, da današnji svet potrebuje osebe, ki bodo oznanjale in pričevale o tem, da je Kristus tisti, ki nas lahko nauči umetnosti življenja in pokaže pot prave sreče, kajti On sam je pot življenja. Papež je prepričan, da bo vedno več novih evangelizatorjev, ki bodo dali življenje resnični preobrazbi, ki jo svet potrebuje.

»Da bi bila evangelizacija učinkovita, potrebuje moč Duha, ki poživlja oznanilo in v tistem, ki ga prinaša, vzbuja 'popolno zanesljivost', o kateri govori apostol. Ta zanesljivost ni mišljena s psihološkega vidika,“ je poudaril sveti oče, ampak izraža polnost, zvestobo in popolnost Kristusovega oznanila.

Misijonska zavzetost obsega tako skrb za oznanjevanje evangelija v deželah, kjer ga ljudje še niso slišali, kot tudi v krajih, kjer je potrebna nova evangelizacija, saj gre za eno samo poslanstvo Cerkve, je danes opoldne pojasnil sveti oče.

Leto vere od oktobra 2012 do novembra 2013

Sveti oče je opoldne potrdil novico, dano že med dopoldansko sveto mašo, da ima namen za vso Cerkev razglasiti leto vere. Začelo se bo 11. oktobra 2012. Datum sovpada s 50. obletnico začetka II. vatikanskega Cerkvenega zbora. Sklenilo pa se bo na praznik Kristusa Kralja, 24. novembra 2013. Vzroke, namene in osnovne smernice je sveti oče zapisal v Apostolskem pismu, ki bo objavljeno v prihodnjih dneh, je dejal. Kljub temu je papež Benedikt XVI. vsaj nekoliko pojasnil namen prihodnjega leta vere. Šlo bo za spodbudo k odkrivanju lepote vere in njenega osrednjega pomena za življenje; nadalje za potrebo krepitve in poglabljanja vere tako na osebni kot skupnosti ravni. Ne bo šlo toliko za slavja, kot za poživitev misijonske zavesti v obeh njenih razsežnostih: v odnosu do tistih, ki evangeljskega oznanila še niso slišali, in tudi do oseb potrebnih ponovne evangelizacije.

Odlomek Pavlovega pisma Solunčanom, ki smo ga slišali danes pri sveti maši, pa je papež Benedikt XVI. navedel kot program in spodbudo za vse današnje misijonarje: duhovnike, redovnike in laike. Pavel v omenjenem pismu pravi: „Naš evangelij ni prišel do vas samo z besedo, ampak tudi z močjo in Svetim Duhom ter s popolno zanesljivostjo“ (1Tes 1,5).

Božji Materi Mariji je ob koncu priporočil, naj vsakemu kristjanu pomaga biti verodostojen pričevalec evangelija.

Papež in Sveti sedež
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...