Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Benedikt XVI. povabil k molitvi za mir v Egiptu

Papež in Sveti sedež | 12.10.2011, 14:36 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. ima pri splošnih avdiencah že nekaj časa kateheze o krščanski molitvi. Danes je zbranim vernikom na Trgu Sv. Petra v Vatikanu razlagal Psalm 126, v katerem se psalmist spominja velikih Gospodovih del. Ob koncu nagovora je spomnil še na žalostne dogodke v Egiptu, ki so prizadeli tamkajšnje koptske kristjane. Prosil je, naj molimo, da bo v Egiptu zavladal mir, ki bo temeljil na pravičnosti ter spoštovanju svobode in dostojanstva vsakega posameznika.

Po papeževih besedah je 126. psalm pesem veselja in radosti, pesem zahvale za to, da je Bog ostal zvest svoji obljubi in Izrael izpeljal iz babilonskega suženjstva. „Velike reči je Gospod storil za nas, bili smo veseli“ (v. 3). Podobno veselje in hvaležnost bi morala navdajati nas v osebni molitvi, ko razmišljamo o tem, kako Bog skrbi za nas, celo v trenutkih, ko se nam zdi, da je pozabil na nas. Psalmist prosi Boga, naj še naprej skrbi za svoje ljudstvo in spomni: „Tisti, ki sejejo s solzami, žanjejo z vriskanjem (v. 5).“ Ta „podoba“ semen, ki tiho rastejo in zorijo, nas spominjajo, da je Božje odrešenje dar, ki smo ga že prejeli in hkrati predmet našega upanja; je obljuba, ki se bo v polnosti uresničila v prihodnosti. Jezus bo prav tako uporabil prispodobo semena, za prehod iz smrti v življenje, iz teme v svetlobo, vseh, ki verujejo vanj in so udeleženi v velikonočnih skrivnostih. Seme mora pasti v zemljo in umreti; šele takrat obrodi sad. Ko molimo ta psalm, je dejal papež, v nas odmeva tudi Marijina hvalnica, ko pripoveduje, kako velike reči je storil Vsemogočni in kaj lahko pričakujemo, ko bo svojo obljubo dopolnil.

Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...