Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
nadškof Franc Kramberger (foto: TUSŠK)
nadškof Franc Kramberger

Upokojeni nadškof Franc Kramberger praznuje

| 07.10.2011, 15:20 Tone Gorjup

Slomškova nadškofija in metropolija danes praznuje. Pa ne le zato, ker je Rožnovenska Mati Božja, ampak zaradi petinsedemdesetih let življenja upokojenega prvega nadškofa metropolita v Mariboru mgsr. dr. Franca Krambergerja.

Rodil se je 7. oktobra 1936 v Sv. Lenartu v Slovenskih Goricah. Družina se je kmalu preselila v Šetarovo, kjer je odraščal. Mladost je preživljal v kmečki družini, za katero je značilna preprostost, skromnost in pa globodka vera. Po osnovni šoli v domači župniji in gimnaziji v Mariboru je odšel v Ljubljano na študij bogoslovja. Mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici. Po krajši kaplanski službi v Mariboru je bil prefekt v Slomškovem dijaškem semenišču. V tem času se je posvetil podiplomskemu študiju, ki ga je končal z doktoratom. Leta 1972 ga je škof Držečnik postavil za ravnatelja Slomškovega dijaškega semenišča. Papež Janez Pavel II. ga je 10. novembra 1980 imenoval za rednega mariborskega škofa. Posvečen je bil 21. decembra istega leta v mariborski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: „Zgodi se tvoja volja!“

Ko je bil Franc Kramberger prvič kot škof v Vatikanu in se je tam srečal s svetim očetom, je obiskal tudi Radio Vatikan, na katerem je leta 1931 prve slovenske besede spregovoril njegov predhodnik. Škof Kramberger je takrat dejal: „Kot naslednik pokojnega škofa Maksimilijana Držečnika, se prvič oglašam z istega mesta. Iskreno pozdravljam vse sobrate duhovnike in vernike doma v zamejstvu ali v tujini.“ Ob tej priložnosti je s papežem govoril tudi o poteku postopka za beatifikacijo škofa Slomška. Že pred tem si je iskreno prizadeval, da bi prvi škof v Mariboru dočakal čast oltarja. In ko je nastopil ta trenutek, je pred Betnavskim dvorcem Janeza Pavla II. prosil: „Ponižno prosim v imenu vsega slovenskega ljudstva, da povzdignete med blažene božjega službanika škofa Antona Martina Slomška.“ In Slovenci smo dobili prvega blaženega.

Ko je bila mariborska škofija 7. aprila 2006 povzdignjena v nadškofijo, je Franc Kramberger postal mariborski nadškof; ker je bila sočasno ustanovljena metropolija Maribor, je prevzel tudi službo metropolita. Na tem mestu je ostal do 3. februarja 2011, ko je papež sprejel njegovo odpoved in za naslednika imenoval dotedanjega nadškofa pomočnika Marjana Turnška. Nadškof Franc Kramberger je takrat takole povzel glavne poudarke svoje pastirske službe: „Oživitev celotnega teološkega študija in bogoslovja v Mariboru, prvi in drugi obisk papeža Janeza Pavla II. z beatifikacijo Slomška, trije škofijski pastoralni zbori o mladini, družini in duhovništvu, ustanovitev metropolije, nadškofije in dveh novih škofij; denacionalizacija in ustanovitev zavoda Antona Martina Slomška s škofijsko gimnazijo in drugimi pedagoškimi ustanovami."

Ob današnjem jubileju nadškofa Franca Krambergerja, je njegov naslednik nadškof Marjan Turnšek dejal: „V nas vseh je velika hvaležnost za njegovo življenje, ki je najprej in predvsem božji dar: najprej njemu samemu, pa tudi njegovim zdaj že rajnim staršem, nato pa zlasti mariborski nadškofiji in metropoliji, saj ji je od teh petinsedemdesetih let dvajset daroval kot duhovnik, enaintrideset pa že kot škof ordinarij. Ob tem lepem življenjskem jubileju mu v svojem imenu in v imenu, vseh dosedanjih sodelavcev duhovnikov, redovnikov in redovnic in vernikov v naši nadškofiji iskreno čestitam in mu želim, da bi po Marijinem zgledu doživljal še naprej svoje življenje kot božji dar. Bog pa naj nam da, da bomo ta dar doživljali še dolgo let tudi mi. Naj ga še naprej napolnjuje božji blagoslov.“ Voščilu se pridružuje tudi Radio Ognjišče.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...