Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kardinal Erdo o finančni krizi in nestrpnosti do krščanstva

Škofovska konferenca | 30.09.2011, 10:24 Marta Jerebič

V Tirani se nadaljuje redno letno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc. Slovensko škofovsko konferenco zastopa njen predsednik ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Udeležencem, ki razpravljajo o novi evangelizaciji, je včeraj sporočilo poslal tudi papež Benedikt XVI. V njem evropske škofe poziva, naj z misijonsko izvirnostjo iščejo nove poti za evangelizacijo zlasti za nove rodove. Sicer pa je predsednik omenjenega Sveta, madžarski kardinal Peter Erdo, v sinočnjem uvodnem nagovoru spregovoril o finančni krizi in opozoril na okolja, kjer se tudi v Evropi vse pogosteje pojavlja sovraštvo do krščanstva.

Kardinal Peter Erdo je v uvodnem nagovoru izrazil solidarnost Cerkve v Evropi s tistimi, ki nimajo službe ali so zaradi gospodarske krize preveč zadolženi. „Veliko ljudi, ne po lastni krivdi, je brezposelnih, pogosto preveč zadolženih in obremenjenih z davki ali nezmožnih za nakup dobrin, ki jih potrebujejo za preživljanje, je dejal kardinal in dodal, da jim Cerkev s svojim delom in besedo, predvsem pa prek toliko dejavnih kristjanov v javnem življenju, skuša pokazati izhod. Da pa bi našli ta izhod, moramo po njegovih besedah odpreti duha in srce Bogu. Dobiti moramo drugačen pogled na družbeno življenje na osnovi solidarnosti in nesebičnosti.

Kardinal Erdo je opozoril še na globljo in bolj zavratno etično in antropološko krizo, ki se skriva v življenju družin, v vzgojnih okoljih, v medijih. Danes so družbene napetosti, kriza družine, zasvojenost z mamili med mladimi, splav in evtanazija pogosto znamenje kulture smrti, žalostna posledica pomanjkanja globokega smisla življenja, je dejal madžarski kardinal.

Izrazil je zaskrbljenost zaradi porasta napadalnega vedenja in nasilja zlasti med mladimi ter opozoril na okolja, kjer se tudi v Evropi vse pogosteje pojavlja sovraštvo do krščanstva. Observatorij za raziskovanje nestrpnosti in diskriminacije proti kristjanom v Evropi, ki ima sedež na Dunaju, poroča o večjem številu prikritih ali odkritih primerov diskriminacije na delu ali na različnih področjih družbenega življenja samo zato, ker so kristjani. Kardinal Erdo je opozoril na vpliv neke protikrščanske drže, ki se sistematično širi prek socialnih medijev, v učbenikih ali v javnem mnenju. V vseh teh primerih krščansko vero ali Cerkev pogosto obravnavajo krivično in zmanjšujejo njeno vidnost.

Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...