Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pevke Trstenke iz Podlehnika (foto: Vesna Sever)
Pevke Trstenke iz Podlehnika

Pesem iz srca zapeta, naj ne bo nikdar izpeta

Slovenija | 17.09.2011, 18:00

Večglasje, razpotegnjeno in rubato vokalno podajanje, kjer pesmi »tečejo« počasi in zvenijo s polnim in z odprtim glasom, so značilnosti haloškega petja pevk Trstenk iz Podlehnika. Ob 10-letnici delovanja so pripravile srečanje in nanj povabile pevce in godce iz Štajerske in z Dolenjske. Odlomke s prireditve je prinesla oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Pevke Trstenke so za svoje delo prejele priznanje Sveta Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Ptuj. Podeljujejo ga posameznikom, skupinam in društvom za pomembne ali izjemne dosežke ustvarjalnega in poustvarjalnega dela na področju ljubiteljske kulture. V obrazložitvi so med drugim povedali, da so pevke Trstenke ljudsko pesem kot kulturno dediščino iztrgale iz pozabe, jo ponudile svojim sokrajanom, ki so jo sprejeli, kar ob njihovih koncertih priča vedno polna dvorana. Njihova pevska posebnost je obuditev petja »na tretko«, ljudskega štiriglasja, ki je v Podlehniku zašlo v pozabo po letu 1960. Čeprav delujejo šele deseto leto, je za njimi veliko število nastopov. Udeležujejo se številnih srečanj pevcev in godcev po Sloveniji, redno se predstavljajo na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Tam so bile osemkrat izbrane na regijsko srečanje in štirikrat na državno. Kot demonstracijska skupina so večkrat nastopile tudi na različnih seminarjih. Pevke Trstenke, ki s ponosom prenašajo pesem svojih prednikov, so nekaj vsebinsko bogatega gradiva zapisale v pesmarici in ga zvočno dokumentirale na treh zgoščenkah.

In kdo so pevke Trstenke? Marica Junger, Micika Jus, Tinka Merc, Kristina Habjanič, Anica Lozinšek, Danica Jelen, Olga Šega, Jožica Trafela, Angela Krajnc, Helena Gabrovec, Milka Jelen in Lojzka Merc.

Godci Veseli prijatelji iz Majšperka
Godci Veseli prijatelji iz Majšperka © Vesna Sever

Na prireditvi ob okroglem jubileju delovanja pevk Trstenk so nastopili še pevci Kopači in Jablovške pevke iz Podlehnika, pevke Društva upokojencev Hajdina, pevci Folklornega društva Pobrežje, mladi pevci Folklorne skupine Lancova vas, pevci Kulturno turističnega društva Selce, pevke Prosvetnega društva Ruda Severja iz Gorišnice, pevke iz Rogatca, pevke iz Osluševcev, pevci Zarja iz Račne in Čušperka, godci Društva upokojencev Velika Nedelja in godci Veseli prijatelji iz Majšperka.

Pevke iz Osluševcev
Pevke iz Osluševcev © Vesna Sever

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...