Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Uspešno srečanje SSO z De Anno

| 28.09.2011, 21:05 Matjaž Merljak

Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij SSO se je srečal z deželnim odbornikom Eliom De Anno. Srečanje je bilo zelo konstruktivno in pozitivno, sporoča SSO.

Deželni odbornik Elio De Anna, ki je odgovoren za resor »Glavna direkcija za kulturo, šport, evropske in mednarodne odnose - Služba za deželne rojake v tujini in za manjšinske jezike« dežele FJK je imel danes srečanje s člani Izvršnega odbora SSO.

Predsednik SSO Drago Štoka je v daljšem uvodnem poročilu seznanil odbornika s problemi, ki so v tem času važni za slovensko narodno skupnost v deželi FJK. Predvsem je izpostavil odgovornosti, ki jih ima s tem v zvezi SSO, ki je bila s SKGZ pred kratkim tudi formalno priznana kot krovna organizacija Slovencev v Italiji.

Za to priznanje se je predsednik SSO zahvalil odborniku, saj je okrog formalnega priznanja obeh krovnih bilo kar nekaj pripetljajev. Sedaj je ta problem rešen in SSO se bo sama ali pa skupaj z drugo krovno organizacijo vsestransko zavzela za splošno dobrobit vseh Slovencev v naši deželi.

Odbornik De Anna je v svojem daljšem posegu dejal, da je dežela FJK zelo občutljiva za pravično ureditev vseh še odprtih vprašanj do slovenske narodne skupnosti tudi v luči načel zaščitnega zakona, raznih deželnih zakonov, pa tudi obvez, ki izhajajo iz republiške ustave in raznih mednarodnih aktov.

Na srečanju, ki je bilo vsestransko zelo konstruktivno in pozitivno, je bil nadalje govor o drugih pomembnih temah: šolskih vprašanjih, skupnem omizju pri osrednji vladi, SSG, komunikacijskih sredstvih, evroprojektih in drugih problemih, ki jih za slovensko narodno skupnost v Italiji odpira državna reforma. Le-ta je trenutno v začetni fazi, a zna boleče prizadeti tudi slovensko narodno skupnost v Italiji.

Deželni odbornik De Anna je z vso odločnostjo zagotovil svoje zanimanje in posredovanje za ugodno rešitev vseh vprašanj, ki so bila nanizana na tem skupnem srečanju.

Trst, 27. september 2011

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.