Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

FOTO: Nadškof Uran na Baragovih dnevih

| 27.09.2011, 00:01 Matjaž Merljak

V Gaylordu, v zvezni državi Michigan v ZDA so od 23. do 25. septembra 2011 potekali 62. Baragovi dnevi. Vsako leto potekajo v krajih, kjer je deloval svetniški škof Friderik Baraga in so pomembni za ozaveščanje in pospeševanje postopka njegove beatifikacije. V imenu slovenskih škofov se jih je letos udeležil nadškof Alojz Uran.

Kot je dejal v pogovoru za naš radio, je bil že tretjič na Baragovih dnevih in tokrat so potekali v krajih, kjer je Baraga začel svoje misijonsko delo.

V treh dneh se je zvrstilo več srečanj, romarji so tudi obiskali kraje, kjer je Baraga deloval, a kot je poudaril gospod nadškof, je bilo vse skupaj duhovno zelo močno.

Baragovih dni se je udeležila 50 članska skupina romarjev iz Slovenije, poleg njih pa tudi 200 slovenskih rojakov iz Toronta in Hamiltona v sosednji Kanadi, ter Clevelanda in Lemonta pri Chichagu. V nedeljo pa je bilo vseh udeležencev več kot 500.

Pri slovenski maši na Baragovih dnevih 2011 - lokalni škof pozdravlja škofe goste in romarje
Pri slovenski maši na Baragovih dnevih 2011 - lokalni škof pozdravlja škofe goste in romarje © Ciril Soršak

Nadškof Uran je dejal, da so pri sobotnem srečanju povezali Baragove dneve tudi s Slomškovim godom in razglasitvijo Drinskih mučenk, kjer sta tudi dve Slovenski. Po njegovih besedah iz naše zgodovine, ki je zaznamovana s trpljenjem, znojem, krvjo, vstaja sveto življenje. Ti svetilniki nas opominjajo, naj se ne bojimo.

Verniki na Baragovih dnevih 2011
Verniki na Baragovih dnevih 2011 © Ciril Soršak

Na koncu Baragovih dni je škof Alexander Sample, ki je Baragov naslednik v Marquettu in spodbuja proces beatifikacije, dejal, da je marca letos zaključila delo teološka komisija v Rimu, ki je dala popolnoma pozitivno mnenje o junaških krepostih škofa Baraga, v procesu je pregled čudeža, ki je potreben, da nekdo doseže čast blaženega, komisija kardinalov bo o sklepu postopka dokončno odločila. Škof Sample je spodbudno rekel, da bi se postopek lahko dobro končal že prihodnje leto.

Prihodnji Baragovi dnevi bodo leta 2012 v Marquettu, kjer je Baraga pokopan.

Pri angleški maši na Baragovih dnevih 2011
Pri angleški maši na Baragovih dnevih 2011 © Ciril Soršak

Nadškof Uran med romarji iz Toronta pri večerji, Baragovi dnevi 2011
Nadškof Uran med romarji iz Toronta pri večerji, Baragovi dnevi 2011 © Ciril Soršak

 

Baragovi dnevi leta 2011 so potekali  v škofiji Gaylord
Baragovi dnevi leta 2011 so potekali v škofiji Gaylord © ARO

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.