Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pri pogrebni sveti maši je bilo ob nadškofu Uranu še pet duhovnikov (foto: Milena Soršak)
Pri pogrebni sveti maši je bilo ob nadškofu Uranu še pet duhovnikov

Bil je ikona slovenskega človeka

| 24.09.2011, 01:25 Matjaž Merljak

V slovenski cerkvi Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu v Kanadi je bila v petek, 23. septembra 2011, pogrebna sveta maša za pomembnim rojakom Jožetom Kastelicem.

Pokojni je umrl v nedeljo, 18. septembra 2011, v starosti 91 let. Bil je največji dobrotnik in mecen slovenstva v Kanadi, veliko je pomagal tudi Sloveniji.

Pokojni je od 21. septembra 2011 zvečer ležal v cerkvi Brezmadežne čudodelne svetinje na Browns Line 739 v Torontu. Od njega se je bilo mogoče posloviti ta dan od 7h do 9h zvečer in v četrtek, 22. septembra 2011, od 2h do 4h popoldne ter od 7h do 9h zvečer. Pogrebno sveto mašo je petek, 23. septembra 2011, ob 11h dopoldne daroval nadškof Alojz Uran, ki se bo kasneje udeležil Baragovih dni v ZDA.

Kaplan pri Brezmadežni, Toni Burja, CM, je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da se je veliko rojakov poslovilo od Jožeta Kastelica, saj so ga poznali in cenili. Ni navada, da bi se v cerkvi poslovili od laika, a Jože Kastelic je bil poseben mož, ki je zelo veliko storil za slovenske župnije, skupnost in vse slovenske organizacije v Kanadi in v domovini.

Rojaki so se prihajali poslovit od pokojnega Jožeta Kastelica
Rojaki so se prihajali poslovit od pokojnega Jožeta Kastelica © Milena Soršak

Nadškof Uran je z veseljem sprejel povabilo, da daruje pogrebno sveto mašo, saj je bil obisk teh krajev že načrtovan zaradi Baragovih dni, pokojnega Jožeta Kastelica je tudi poznal. Nagovoril je sorodnike in vse, ki so se od njega poslavljali. Somaševalo je pet slovenskih duhovnikov: Robert Petkovšek v imenu slovenskih lazaristov, Ivan Plazar, Janez Nosan, župnik Valentin Batič in kaplan Toni Burja.

Sorodniki pri pogrebni sveti maši za Jožeta Kastelica
Sorodniki pri pogrebni sveti maši za Jožeta Kastelica © Milena Soršak

Nadškof Uran je poudaril, da je Jože Kastelic ikona slovenskega človeka, ki raste iz zdravih korenin, črpa moč za življenje iz krščanske vere ter s poštenim in trdim delom plemeniti sebe in se daruje za druge. Navedel je njegovo življenjsko pot in njegova dela. Ob koncu je nadškof rekel: Dragi Jože, v imenu Cerkve na Slovenskem, posebej ljubljanske nadškofije, Zavoda sv. Stanislava in vseh, ki so bili deležni vaše dobrote, se vam zahvaljujemo in prosim Gospodarja življenja naj vam povrne z večnimi darovi.

Sveto mašo je daroval nadškof Alojz Uran
Sveto mašo je daroval nadškof Alojz Uran © Milena Soršak

Na pokopališču je zadnje molitve vodil gospod župnik, potem pa je bilo za vse organizirano kosilo. Ob tem se je prebralo še veliko drugih govorov: dosedanjega veleposlanika Tomaža Kunstlja, novomeškega škofa Andreja Glavana ...

Več ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.