Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Kako pospešiti župnijsko življenje pri svetem Vidu?

| 26.09.2011, 00:46 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so zaključili sezono piknikov na Slovenski pristavi, z delom so začeli v župniji Marija Vnebovzeta, pri svetem Vidu pa se pripravljajo na 80-letnico blagoslovitve sedanje cerkve.

Vinska trgatev je lepo uspela preteklo nedeljo v še kar lepem vremenu, tako da je bil obisk kar lep. Prostovoljci so tudi pokazali proces obdelovanja grozdja in končno dobitev mošta oziroma vina. Odbor Pristave je tudi nudil kosilo z golažem ali pa, kdor je želel, čevapčiče. Okrog 300 ljudi je preživelo toplo septembrsko popoldne v veseli družbi na Slovenski pristavi, ki pa je bilo tudi zadnje zbiranje na teh prostorih za to poletno sezono. Sledi še nedelja kolin na Pristavi 9. oktobra in pa seveda občni zbor.

V župniji Marije Vnebovzete so pa v tem tednu pričeli z delom, in sicer župnija je odkupila nekaj hiš in se tam gradi novo parkirišče. To delo se je nekaj zavleklo zaradi slabega vremena, dežja, ki smo ga deležni v zadnjem času. V dveh mesecih, kot je predvideno, seveda če bo vreme, bo naknadno prostora za 54 avtomobilov.

Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu
Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije

Danes se pa spet vrne postrežba zajtrka v župnijski dvorani, ki ga prostovoljci postrežejo enkrat mesečno, razen v poletnih mesecih. Ta zajtrk servirajo po vseh svetih mašah od 8.30 do opoldne. Oltarno društvo Marije Vnebovzete bo pa serviralo kosilo naslednjo nedeljo.

Pastoralni svet župnije svetega Vida se je sestal po poletnem odmoru in obravnaval, kako pospešiti župnijsko sodelovanje v promociji spiritualnega in prijateljskega sodelovanja župljanov. To še posebno v prihodnjih mesecih in v adventu in postu.

Škof Pevec bo prišel v župnijo že 12. novembra in maševal v pripravi na zahvalni dan in advent. Svet je tudi spregovoril o praznovanju 80-letnice drugo leto sedanje cerkve, ki je bila zgrajena leta 1932. Prvotna lesena stavba je stala, kjer danes stoji župnijska dvorana. Sedanja cerkev je bila blagoslovljena 20. novembra 1932 in jo je blagoslovil škof Rummel iz nadškofije Omaha, Nebraska. Novozgrajena cerkev je Lombard-Roman stila z bledo rumene slonokoščene opeke.

Prvotna cerkev svetega Vida v Clevelandu
Prvotna cerkev svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
Temelj so blagoslovili oktobra leta 1930 in takrat se je začelo delo. Stroški gradnje so takrat stali 350,000 dolarjev, kar bi bilo v današnjem času 9 miljonov. Da si polno zavedamo težave te gradnje v tistih časih, moramo razumeti, da so to bili časi hude depresije, a so verniki vseeno darovali in zagotovili gradnjo nove, potrebne hiše božje. Notranjost cerkve je bila prenovljena za sto letnico župnije leta 1993. Ekipa treh akademsko usposobljenih rokodelcev, ki so prišli iz likovne umetnosti z Ljubljane, so celo cerkev preslikali. V letu 2003 je bila nadomeščena streha cerkve in priključenega župnišča.

Prvotno župnišče pri svetem Vidu v Clevelandu
Prvotno župnišče pri svetem Vidu v Clevelandu © spletna stran župnije
Zunanja obnovljena dela so bila končana leta 2008 in temu je sledila še obnovitev orgel. Obnovitev orgel je stala skoraj enako kot gradnja cerkve pred 79-imi leti. V zadnjih dveh letih so tudi obnovili dvorano pod cerkvijo in shrambo.

Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu
Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
V načrtu je nekaj proslav ob 118 letnici župnije in 80. letnice sedanje cerkve, ki se bodo odvijale v naslednjem letu.

Oltarno društvo se je v oznanilu lepo zahvalilo za lep uspeh kosila, ki so ga servirale v nedeljo v župnijski dvorani. Kosila se je udeležilo skoraj 400 ljudi.

Baragovi dnevi potekajo prav te dni v Michiganu. Od tu je odpeljal poln avtobus vernikov pod okriljem Upokojencev slovenske pristave. Vrnili se bodo v ponedeljek.

Obe sobotni slovenski šoli sta tudi že začeli z poukom in sicer pri Mariji Vnebovzeti se je pouk pričel že v soboto in pri svetem Vidu pa včeraj.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.